Volledig scherm
Wilma Demon-de Koning in haar achtertuin, bij de (levens)boom van haar in 2009 overleden man. foto erik van 't hullenaar

Huusses Mins Wilma Demon overleden

HUISSEN - Wilma Demon-de Koning is zondagavond overleden in Huissen, waar ze geboren en getogen is. Ze was 'wereldberoemd' in Huissen door haar voordrachten tijdens carnaval als Huusses Mins.

In die sketches nam ze actuele Huissense zaken op de hak.

Zelfspot
Volgens voorzitter Wim Roelofs van carnavalsvereniging Kraonige Zwaone deed ze dat met veel zelfspot en ging haar humor nooit ten koste van anderen. „Ze stond voor het carnaval in Huissen en leverde daaraan een ongekende bijdrage." Ze ontving daarvoor eind jaren negentig de cultuurprijs van Huissen.

Imitaties
Op school, weet Roelofs, stond ze al graag op het podium en deed ze imitaties van onder anderen André van Duin. In verzorgingshuis Sancta Maria, waar ze werkte als activiteitenbegeleidster, beleefde ze haar doorbraak. Toenmalig directeur Theo Jeurissen schreef teksten voor haar en bewoonster Anneke Pauw. De twee traden op als duo Kaot en Truj. Later ging ze met haar in 2009 overleden man Wim teksten schrijven.

Sociaal bewogen
Oud-president Jan Zweers van de Kraonige typeert Demon verder als een 'sociaal bewogen gemeenschapsmens'. „De lach zat in haar bloed." Wilma Demon was al lange tijd ziek. Ze is 56 jaar geworden.

Wilma Demon als "het Huusses Mins" op de pronk van de Kraonige Zwaone 2016.