Volledig scherm
© DG

IJzig koud: strooiwagens paraat, run op winterbanden

ARNHEM -Arnhemmers kunnen hun winterjas uit de kast halen: de stad maakt zich op voor de eerste winterprik van het seizoen.De temperatuur komt dinsdag en woensdag amper boven het vriespunt, de strooiwagens staan klaar om uit te rijden.

„Het wordt echt even koud, dat zal voor veel mensen wennen zijn", zegt weerman Matthijs van der Linden van Weeronline.

„In de nachten kan het licht vriezen en overdag stijgt het kwik maar moeizaam", zegt de weerman. „Het wordt maximaal een graad of 4. En gevoelsmatig is het nog wat kouder. Vooral woensdag, dan is er voor Arnhem ook neerslag verwacht. Dat maakt het allemaal nog wat vervelender."

Preventief strooien
Enkele gemeentes in Gelderland lieten de afgelopen nachten al preventief strooien en in Arnhem wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden. „We bekijken het van uur tot uurDe kans dat we deze dagen gaan strooien, is reëel. Zeker nu met de verwachte neerslag ook gladheid kan ontstaan”, zegteen woordvoerder van de gemeente Arnhem.

Op de website arnhem.nl/gladheidsbestrijding laat de gemeente weten wanneer en waar gestrooid wordt en watde strooiroutes zijn.

Winterbanden
De eerste winterse speldenprik betekent een run op winterbanden. Volgens een medewerker van Winterbanden.nl, dat banden aan garages en particulieren levert, is de vraag de afgelopen dagen 'explosief gestegen'.

Weerman Van der Linden verwacht dat de temperatuur na donderdag weer wat stijgt. „Maar het blijft te koud voor de tijd het jaar."