Volledig scherm
De bewuste scooter, vorig jaar gefotografeerd. © Eigen foto

'Ik zie de dief nog steeds rondrijden op mijn scooter'

NIJMEGEN - De dief die descooter van een destijds 16-jarige Nijmeegse rijdt daar twee jaar na de diefstal nog steeds op rond. Dat terwijl de namen van de dieven bij het slachtoffer en de politie bekend zijn. De verontwaardiging is groot.

Boos meldt dochter eind september zich bij vader. „Pap, dat kan toch niet", klinkt het verontwaardigd. „Diezelfde gast die mijn scooter heeft gestolen, zie ik er gewoon op rondrijden."

Mondial
Het is hondsbrutaal, zegt vader Theo op zijn beurt. In 2014 verdween de scooter (met een waarde van zo'n 4.500 euro) van zijn dochter uit de fietsenstalling van het Mondial College aan de Leuvensbroek in Lindenholt. Gestolen tijdens de lessen.

Foetsie
Tranen met tuiten bij dochter aan het einde van de schooldag. De fraaie Vespa was het verjaardagscadeau voor haar 16de verjaardag. Apetrots reed ze er mee rond door Nijmegen, zegt haar vader. Een paar weken later was het ding foetsie.

Via via kreeg dochter een week later de namen van de vermeende dieven doorgespeeld. De fietsenstalling van de school wordt bewaakt door videocamera's. „Niet zulke frisse jongens", kreeg Theo te horen. Om die reden is zijn achternaam niet vermeld in dit artikel.

Bewijzen
Hem werd afgeraden de scooter zelf terug te veroveren, zoals hij aanvankelijk van plan was. Theo vertrouwde op de politie. Die beschikte immers over de namen. „Ik dacht: dat ding komt vast snel terug. Ik kan keihard bewijzen dat de scooter ons eigendom is. Maar het duurde en duurde maar."

Afgesloten
Helaas voor hem en zijn dochter: de scooter was weg en bleef weg. Na een maand of drie kwam er bericht van de politie met als boodschap dat het onderzoek helaas niets had opgeleverd en was afgesloten.

Dochter zag haar Vespa al eens eerder voorbijflitsen. Vrienden van haar ook, in 2015. Zij kiekten de berijder onopvallend. De foto's gingen naar de politie.

Verzekering
„Gelukkig heeft de verzekering het schadebedrag uitgekeerd. Het is zeer frustrerend als de daders er vrolijk op kunnen blijven rondrijden. Je blijft een rotgevoel houden. Zeker nu zij de scooter weer ziet", zegt Theo.

Niet bekend
Volgens wijkagent Johan van Kleefvan Lindenholtheeft de politie destijds wel degelijk actie ondernomen.Zo zijn de camerabeelden direct opgevraagd. „De jongemannen die er op staan, bleken intern niet bekend. Vervolgens is in de briefing aandacht gevraagd: 'zie je de scooter rijden, houd de bestuurder dan staande, omdat de scooter als gestolen staat geregistreerd'. Helaas zijn we ze in de surveillance niet tegen gekomen. Op gegeven moment, na een paar maanden, zakt de scooter naar de achtergrond en verdwijnt hij uit de dagelijkse briefing. Zeker als er nieuwe prioriteiten langskomen en de politie keuzes moet maken."

Slot eromheen
„Maar reken erop: als ik de scooter zie rijden, zal ik de bestuurder absoluut controleren", aldus Van kleef. „Ook al is het twee jaar later. Wij willen diefstal altijd oplossen. Wat de mensen nu nog kunnen doen? Ons bellen als ze hem weer in de stad signaleren. Dat mag via 112. Als de scooter ergens gestald staat, leg er een slot omheen en bel. Denk daarbij altijd aan je eigen veiligheid."