De politie zegt met de actie de online handel in illegaal vuurwerk te hebben gefrustreerd.
Volledig scherm
De politie zegt met de actie de online handel in illegaal vuurwerk te hebben gefrustreerd. © ANP

Illegaal vuurwerk: politie Oost-Nederland haalt 900 Instagram-accounts offline

HENGELO - Een politieteam uit Hengelo heeft de afgelopen periode ruim 900 Instagram-accounts opgespoord die gebruikt werden voor de handel in illegaal vuurwerk. De accounts worden door Instagram offline gehaald, een deel van de gebruikers opgespoord.

Naar eigen zeggen is de politie Oost-Nederland er in geslaagd om de online verkoop van zwaar, illegaal vuurwerk te frustreren. De identiteit van de personen achter de accounts zullen namelijk in overleg met het Openbaar Ministerie worden onderzocht.

De politie wil met de actie duidelijk maken dat internet geen veilige, anonieme omgeving is voor mensen die vuurwerk verhandelen. De accounts konden worden opgespoord door een samenwerking met hogeschool Windesheim.

Privébericht

In het onderzoek zijn vannacht een groot aantal privé-accounts van de politie omgezet naar een herkenbaar account. Op deze Instagram-profielen is een boodschap geplaatst, waarin de politie mensen erop wijst dat zij worden gevolgd, dat zij zich schuldig maken aan een strafbaar feit en daarmee moeten stoppen.

Personen die het account volgen, zien volgens de politie daardoor vanzelf dat het is omgezet. Accounts die door de politie als betrokkene bij vuurwerkhandel zijn geïdentificeerd hebben een privébericht gekregen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.