Volledig scherm
© De Gelderlander

In 2019 in Bronckhorst met vuilniszak naar container

HENGELO - De gemeente Bronckhorst wil in 2019 naar ‘omgekeerd inzamelen’: restafval kan dan nog steeds huis-aan-huis opgehaald worden, maar inwoners kunnen hun afval ook voordeliger naar een ondergrondse container brengen. De verandering is ingegeven door de wens om afval beter te scheiden.

Ook volgend jaar zet Bronckhorst een stap in die richting. Burgemeester en wethouders willen het eenmalige vaste tarief (het vastrecht) verlagen met 5 euro. Een lediging van de grijze container stijgt met ruim 3 euro.

10 euro per jaar goedkoper
„Wij verwachten dat in 2017 de hoeveelheid restafval verder afneemt. Dan zou een standaardgezin 10 euro goedkoper uit zijn dan dit jaar”, zegt wethouder Jan Engels (D66), die als portefeuillehouder intensief heeft gewerkt aan het zogenaamde grondstoffenplan.

Inwonerspanel
Goed afval scheiden moet loten, vindt de gemeente. Als inwoners de grijze container minder vaak aan de weg zetten, betalen zij uiteindelijk minder. Engels: „De vervuiler betaalt misschien meer.” De plannen zijn voorgelegd aan het inwonerspanel, dat de nieuwe aanpak steunt.

Lees meer over de plannen in de papieren krant, regio Achterhoek van 27/10/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.