Volledig scherm
Het gemeentehuis van Veenendaal. © Herman Stöver

Initiatief bij ChristenUnie bij nieuwe formatie Veenendaal

VEENENDAAL - De gemeenteraad van Veenendaal moet de komende tijd een nieuw college samenstellen, nu vijf wethouders donderdag hun ontslag hebben ingediend vanwege een intern conflict. Het initiatief daarvoor ligt in principe bij de grootste partij, de ChristenUnie, die 8 van de 33 zetels in de raad bezet.

Dat hebben de fractievoorzitters vrijdagmiddag afgesproken met burgemeester Wouter Kolff.

De ChristenUnie ontbrak de afgelopen twee jaar in de coalitie in Veenendaal, nadat de coalitiebesprekingen tussen ChristenUnie, SGP, D66 en VVD waren mislukt na de verkiezingen in 2014. Fractieleider Engbert Stroobosscher denkt kort na het weekend een informateur te kunnen presenteren. Hij gaat er vanuit dat Veenendaal de tijd neemt om een nieuw college te vormen. "Er is veel gebeurd, mensen zijn moe en aangedaan. Dan moet je geen overhaaste beslissingen gaan nmen.

Besluiten
De vijf opgestapte wethouders werken nog dertig dagen door, zoals de Gemeentewet voorschrijft. In die periode kunnen ze besluiten nemen, maar niet over nieuwe initiatieven of politiek gevoelige onderwerpen.

De samenwerking tussen de vijf partijen die de wethouders leverden - SGP, VVD, D66, CDA en ProVeenendaal - bestaat in ieder geval niet meer.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo