Volledig scherm
Pantein. © DG

Inspectie kritisch op Boxmeers verpleeghuis Madeleine

BOXMEER - Pantein ligt met haar Boxmeerse verpleeghuis Madeleine onder het vergrootglas van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Madeleine heeft zijn zaakjes niet op orde, volgens de kwaliteitseisen van de gezondheidsinspectie.

Dat blijkt uit de nieuwste verpleeghuislijst van de IGZ, met daarop instellingen die verbeteringen moeten doorvoeren.

Toezicht
De veiligheid van cliënten is bij Madeleine niet in het geding. Toch moetPanteinvan de inspectie wel zaken rond de zorg verbeteren. Gebeurt dat niet, wacht Pantein alsnog vervolgtoezicht, de op een na strengste vorm van toezicht. Dan komt de inspectie weer op bezoek en moet de Pantein-directie andermaal op het matje komen.

Serieus
Pantein laat weten 'de bevindingen van de inspectie uiterst serieus te nemen'. Bestuursvoorzitter Pauline Terwijn: „We doen veel dingen goed in de dagelijkse zorg, maar leggen dat wat we doen nog niet altijd goed vast. Daar wijst de inspectie ons terecht op."

Verandering
Volgens Terwijn spelen de vele veranderingen in de zorg hierbij een belangrijke rol. „We moeten met minder budget en een hoge regeldruksteeds 'zwaardere' cliënten van goede zorg voorzien. Onze mensen kiezen dan, heel begrijpelijk, voor aandacht voor cliënten."

Scholing
Pantein zegt de komende tijd onder meer extra aandacht te besteden aan (bij)scholing van personeel. Dit omdat in zorgcentra, ook bij Pantein, steeds meer mensen wonen met een complexere zorgvraag. Ook (kleinschalige) dagbesteding van bewoners krijgt, mede op aansporing van de inspectie, meer aandacht.

In Madeleine verblijven patiënten die revalideren en mensen met zware dementie.