Het STH-team in actie bij de ontploffing in Oldenzaal, begin april. In het midden van de foto is een deel van het ontplofte huis te zien.
Volledig scherm
PREMIUM
Het STH-team in actie bij de ontploffing in Oldenzaal, begin april. In het midden van de foto is een deel van het ontplofte huis te zien. © Marcel van Saltbommel

Instorting? Beknelling? Dan gaat bij deze ‘bijzondere’ brandweerlieden de pieper

Een explosie, een pand stort in. Onder het puin zit een slachtoffer bekneld. Als de reguliere hulpdiensten iemand niet kunnen bevrijden, worden STH-teams (Specialisme Technische Hulpverlening) van de brandweer ingeschakeld. Afgelopen maand gebeurde dat twee keer: na gasexplosies in Oldenzaal en Bilthoven. Een van de vijf landelijke teams heeft Zwolle als standplaats. Teamleiders Geoffrey Bos en Mike Haerlman geven een kijkje achter de schermen.

  1. Vader Robert vertelt over de gasexplosie die hun huis verwoestte: ‘God heeft op onze schouders gezeten’
    PREMIUM

    Vader Robert vertelt over de gasexplo­sie die hun huis verwoestte: ‘God heeft op onze schouders gezeten’

    Op 4 april, iets na half tien in de ochtend, ontplofte in Oldenzaal een vrijstaande woning. De bewoners waren op dat moment alle vier thuis. Dat ze het overleefden, is ‘meer dan een wonder’, vindt vader Robert. Hij spreekt voor het eerst over de dag die hun laatste leek te zijn, maar het niet was. „Ik dacht: ‘Straks word ik levend verbrand. Dat kan niet anders’.”