Nijmegenaren kijken tijdens de jaarwisseling - ondanks het algehele vuurwerkverbod in de stad - naar vuurwerk aan de Waalkade.
Volledig scherm
PREMIUM
Nijmegenaren kijken tijdens de jaarwisseling - ondanks het algehele vuurwerkverbod in de stad - naar vuurwerk aan de Waalkade. © Paul Rapp

Is vuurwerk een traditie die je kunt afschaffen? ‘Verbod zonder consequenties werkt niet’

Een totaalverbod op vuurwerk wordt weer onderwerp van debat in de Tweede Kamer, nu GroenLinks en Partij voor de Dieren hun oude voorstel daarover afstoffen. Lokale verboden, zoals in Nijmegen, haalden niks uit. Is een landelijk verbod haalbaar?

45 reacties

 • Jack Hendriks

  3 maanden geleden
  Wanneer een 'traditie' alleen maar ellende brengt, vuurwerkslachtoffers, het bestoken van hulpverleners en veel materiële schade aanbrengt aan voertuigen en woningen moet je je afvragen of je niet moet breken met deze zogenaamde 'traditie'. Tenslotte is het vuurwerk van heden totaal niet te vergelijken met het vuurwerk van de jaren '70. Afschaffen dus!
 • josz Grootveld

  3 maanden geleden
  Ooit was het traditie dat inwoners van dit land elkaar aanspraken op wangedrag. Laten we die traditie herstellen.
 • Andre Eggerding

  3 maanden geleden
  @ petra damme, waar haal jij de gegevens vandaan dat de lamgezopenen ouderen zijn?
 • petra damme

  3 maanden geleden
  Ik hou niet van vuurwerk, maar er gaan al zoveel traditie verloren in Nederland. Ze kunnen het niet handhaven. De meeste die in het ziekenhuis zijn terecht gekomen zijn ouderen die zich lam zuipen. En dat is normaal ?
 • Bert Koekkoek

  3 maanden geleden
  Tradities zijn persoonsgebonden dus kan afschaffen alleen op persoonlijke titel. Aangezien veel mensen het woord traditie misbruiken als alibi om te blijven doen waar ze zin in hebben, ongeacht de overlast voor medemens, dier en milieu, is afschaffen te vrijblijvend. Elders was het een traditie dat brave burgers boze geesten verjoegen: hier zijn die rollen omgedraaid. Verbieden dus.