Jaap Robben volgde het spoor van de geallieerden tijdens Market Garden.
Volledig scherm
PREMIUM
Jaap Robben volgde het spoor van de geallieerden tijdens Market Garden. © Paul Rapp

Jaap Robben volgde het spoor van de helden van Market Garden: ‘We danken ons hele dagelijks leven eraan’

Schrijver Jaap Robben volgde op verzoek van ‘De Gelderlander’, ‘Brabants Dagblad’ en ‘Eindhovens Dagblad’ het spoor van de geallieerden tijdens operatie Market Garden. In acht afleveringen deed hij literair verslag van die wandeling. ,,Ik wist niet dat het nog zó leefde, op zó veel verschillende manieren.”

Hij had wel eens kachelhout gekocht uit het Reichswald dat van binnen een soort blauwe gloed had. ,,Ik wist nooit wat dat was”, zegt Jaap Robben.

,,Maar toen ik voor de serie over Market Garden in het Reichswald liep, vertelde iemand me dat dat door de oorlog kwam. Het kwam door een kogel die in zo’n boom terecht was gekomen en in de loop der jaren was gaan roesten. Dát idee, dat er sporen zijn van Market Garden waarvan je niet eens weet dat het sporen zijn, heeft me enorm verrast.”

‘Je leert het in Nijmegen wel kennen’

Quote

Je bent eraan gewend dat je er niet gewend moet zijn dat er vrijheid is

De oorlog was eigenlijk nooit zo’n onderwerp voor Robben. De schrijver van de romans Birk en Zomervacht wist natuurlijk zo ongeveer wel wat er gebeurd was.

,,Als je in Nijmegen woont, leer je het kennen, Je krijgt ermee te maken omdat het voor de stad en het gebied eromheen een enorme rol heeft gespeeld. Maar zelf heb ik niet zo veel met oorlog.”

Wel voelde hij zich verbonden met de bevrijding. ,,Je bent eraan gewend dat je er niet aan gewend moet zijn dat er vrijheid is, dat vrijheid niet iets is om achteloos mee om te gaan.” En het intrigeerde hem te ontdekken hoezeer de oorlog anno nu nog leeft.

Hij ging boeken lezen over Market Garden. ,,Die gaan vooral over hoeveel tanks er waren, over tactische veldslagen, welk kaliber kogels er is gebruikt, hoeveel manschappen zijn ingezet. Maar het is natuurlijk gewoon mensenwerk geweest: er waren jonge mannen die uit een vliegtuig sprongen boven een land dat ze niet kenden, om mensen te bevrijden die ze niet konden verstaan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.