Volledig scherm
Twee geschoten vossen uit de bietenvelden aan de westkant van Valburg. © ViDiphoto/Gert Janssen

'Jacht op vossen rond Valburg nog hard nodig'

VALBURG - Het bejagen van vossen, om de populatie in toom te houden, is nog steeds hard nodig. „Als je ze overdagzelfs al ziet, zijn het er te veel”, zegt Johan Roest uit Valburg.

Samen met zijn vader Jan (84) en zoon Bart (19) houdt hij de wildstand op bijna 200 hectare agrarische grond bij Valburg en Homoet bij.

Probleem
Deze week werden twee vossen op klaarlichte dag geschoten. „Sinds maart zijn het er al dertien. Een nest bestaat uit zes tot tien jongen, dus actief bejagen is echt noodzakelijk. Dertig jaar geleden was een geschoten vos een zeldzaamheid, als je nu niks doet worden de vossen echt een groot probleem.”

Er zijn zelfs overdagal exemplaren binnen de bebouwde kom van Valburg waargenomen.

Jachtseizoen
Afgelopen weekeinde is het jachtseizoen weer geopend. Volgens de wildbeheereenheden (wbe's) is de populatie hazen en konijen 'naar behoren'. Er zijn dit jaar opvallend veel wilde eenden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo sc HeerenveenHEE
EINDE
2-3
FC UtrechtUTR
away logo
home logo AjaxAJA
49'
3-0
De GraafschapGRA
away logo
home logo FC GroningenGRO
50'
0-0
FC EmmenEMM
away logo
home logo FeyenoordFEY
16:45
Fortuna SittardFOR
away logo