De jacht op konijnen is afgelopen, oordeelt de rechter. Eerst moet worden aangetoond dat de dieren schade veroorzaken.
Volledig scherm
PREMIUM
De jacht op konijnen is afgelopen, oordeelt de rechter. Eerst moet worden aangetoond dat de dieren schade veroorzaken. © MikeLane45

Jagers in Gelderland mogen vanaf nu deze acht dieren niet meer doodschieten

Jagers in Gelderland mogen niet meer schieten op konijnen, vossen, Canadese ganzen, houtduiven, kauwen, brandganzen, woelratten en zwarte kraaien. Dat heeft de rechtbank Gelderland besloten. Natuurorganisatie Faunabescherming is opgelucht.

28 reacties

 • FTM van den Bouwhuijsen

  1 jaar geleden
  Het is van de zotte dat een democratisch provinciebestuur samen met een ongekozen NGO zoals Faunabeheer een beleid gaat vaststellen. Dat is aan de politiek, en zelfbenoemde actiegroepen horen geen invloed te hebben op democratische besluitvormingen. In plaats daarvan zou de provincie in beroep moeten gaan. Het gaat om het dierwelzijn van paarden.
 • Rob Bruggers

  1 jaar geleden
  Het is net als met drugs alles wordt gedoogd en als er dan doden vallen en het is te laat moet er weer gehandhaafd worden. De vos en kraaien hebben geen natuurlijke vijanden en gaan dus overheersen en als er dan geen weidevogels en hazen meer over zijn moet er gehandhaafd worden maar dan is het al te laat
 • Patrick de Winter

  1 jaar geleden
  Veel mensen begrijpen er niets van hè? Die "overlastveroorzakers zijn de dieren niet, dat zijn WIJ. Die dieren zouden ook denken "Die mensen geven ons overlast, ze pakken ons alles af". En dat laatste is zeker waar. Alles wordt maar volgebouwd en gekapt. Het is de MENS die alles vernietigt en overlast bezigt, niet andersom. Met die industrie, stankgolven en roetwolken van fabrieken en herrieschoppende automobilisten. DAT is herrie. Respect voor de natuur is bij vele mensen echt waardeloos. Kots!
 • Dick van Hoffen

  1 jaar geleden
  De uitspraak betekent niet het einde van de jacht op de genoemde soorten. Op Konijn en Houtduif mag in het jachtseizoen gewoon gejaagd worden. Maar voor jacht buiten het jachtseizoen moet eerst een goede onderbouwing gegeven worden. Welke schade gaat het om? Welke andere methoden moeten er eerst toegepast worden? De onderbouwing van schade door Vossen zal best een lastige worden: immers met een goed afsluitbaar kippenhok ben je er al. De uitspraak vraagt om een zorgvuldiger omgang met dieren.
 • Marionne Willemsen

  1 jaar geleden
  Waarom doodschieten? Is dat een hobby om onschuldige dieren neer te knallen? Flink hoor!! Moet je bij een beer proberen ,maar dan graag zonder geschut. Natuur regelt t zelf wel. Snap echt niet wat daar de lol van is.