Op de Veluwe zorgt de steeds groter wordende populatie wilde zwijnen voor overlast.
Volledig scherm
PREMIUM
Op de Veluwe zorgt de steeds groter wordende populatie wilde zwijnen voor overlast. © ANP XTRA

Jagers op Veluwe schieten te weinig zwijnen af: zorgt mislukt plan voor nieuwe overlastgolf?

Meer wilde zwijnen afschieten voor minder overlast op de Veluwe. Dat doel is dit voorjaar niet gehaald door jagers. Het gevolg is dat de piek van schade en overlast zich dit jaar kan herhalen. En jagers het bos ingaan voor mogelijk een nieuw afschotrecord.

13 reacties

 • EdeEric

  2 jaar geleden
  En nu de restaurants deels weer open zijn, en er weer wat te verdienen valt, is de verkeersveiligheid en maatschappelijke ontwrichting ineens weer een argument. Maar toen de verdien-mogelijkheden er niet waren, mochten de automobilisten de varkens wel doodrijden 
 • Werner

  2 jaar geleden
  Al jaren bewijzen jagers dat jagen nutteloos is. 
 • Michael Coole

  2 jaar geleden
  Zolang jagers wildbeheer als eufemisme voor jagen gebruiken, zullen populatie-aantallen zichzelf nooit kunnen reguleren. Kijk naar iedere situatie waar jagers bij betrokken zijn: het lost nooit iets op en het wordt juist altijd erger. Bv AWD, al jaren afschot en al jaren toename populatie. Dat komt door verstoren populatie-opbouw. Kijk deel Beierse Woud, sinds 1987 geen afschot, sinds die tijd in balans zijnde populaties wild. 
 • Fauna4life

  2 jaar geleden
  Hopelijk plaatst de Gelderlander deze reactie nu wel. Intensieve jacht (zoals die op de Veluwe plaatsvindt) heeft een enorme impact op dieren. Niet alleen op de individuele dieren, maar op de populatie als geheel. Intensieve jacht verstoort de populatiedynamiek, zorgt voor genetische verarming, vernietigt sociale structuren en geeft de grootste overlevingskansen aan de schuwste dieren. Het gevolg is dat de populatie zelfs toeneemt. 
 • J.W. Nieuwenhuijsen

  2 jaar geleden
  Ik zeg alle mensen die bij de voedselbank lopen een zwijn geven. Probleem opgelost lijkt mij.