John ‘confettikanon’ schopt het tot commissaris

videoAPELDOORN - Als burgemeester van Apeldoorn nam John Berends zich heilig voor om zijn gemeente kleur te geven. Door aansprekende evenementen als Serious Request binnen te halen bijvoorbeeld. Maar ook door gedurfde keuzes te maken zoals het verwelkomen van Pim Fortuyns moordenaar Volkert van der G.

Volledig scherm
John Berends ziet het als een uitdaging dingen mogelijk te maken die anderen niet vanzelfsprekend vinden. In Apeldoorn zorgde hij bijvoorbeeld dat een Harleydag wél kon worden gehouden terwijl dat elders in het land als te riskant werd beschouwd. © Maarten Sprangh

Gisteren werd bekend dat Berends door Provinciale Staten van Gelderland is aanbevolen, zoals dat dan heet, om hier de nieuwe commissaris van de Koning te worden. Berends is sinds 2012 burgemeester van Apeldoorn, en is net aan zijn tweede termijn begonnen. Voor Apeldoorn was hij zeven jaar burgemeester van de gemeente Harderwijk. De Zwollenaar en zoon van een huisschilder was eerder ook nog wethouder en locoburgemeester in zijn geboortestad.

Berends beschouwt het als een continue uitdaging om dingen mogelijk te maken die anderen niet vanzelfsprekend vinden. In Apeldoorn zorgde hij bijvoorbeeld dat een Harleydag wél kon worden gehouden terwijl dat elders in het land als te riskant werd beschouwd. Ook liet hij het rechtse Pegida demonstreren en mocht het linkse AFA tegelijk een tegendemonstratie houden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.