Volledig scherm
Hekwerk rond de Pompekliniek in Nijmegen. © ANP

John en Marcel vragen de rechter om elkaar te mogen zien

ARNHEM/ NIJMEGEN - John (47) en Marcel (45) staan vanmiddag voor de rechter in Arnhem om een overplaatsing te forceren binnen de Pompestichting. John verblijft op de longstayafdeling van de tbs-kliniek in Vught, zijn echtgenoot op de longstay in het Brabantse dorp Zeeland.

De beide mannen zijn getrouwd, maar kunnen elkaar niet bezoeken omdat ze op verschillende afdelingen zitten. Ze spanden daarom een kort geding aan tegen de Pompestichting.

Zeeland
Acht van de zestien bewoners op Johns afdeling verhuizen binnenkort naar Zeeland, waar Marcel verblijft. Maar John, zo heeft de Pompestichting besloten, verhuist naar de tbs-kliniek in Nijmegen. Daar wordt een nieuwe, kleine longstay-unit opgezet. Hij wil dat de rechter hem toestaat ook naar Zeeland te gaan.

Recht
„Binnen de Pompe is al een tijdje veel te doen over de vraag of deze twee tbs-patiënten het recht hebben om elkaar te zien", zegt hun advocaat Jos Willemsen. „Zelf beschouwen beide partners het als hun laatste kans op levensgeluk. Ze weten dat ze waarschijnlijk nooit meer buiten komen. Ze worden niet behandeld, althans niet met het oog op terugkeer in de samenleving. Er is voor hen geen perspectief. Hun relatie is alles wat ze hebben. Maar kun je een relatie in stand houden als je geen omgang mag hebben?"

Toestemming
John en Marcel leerden elkaar in 2006 in Zeeland kennen. Van 2011 tot 2013 verbleven ze samen in Vught. De Pompestichting heeft toestemming gegeven voor hun huwelijk nadat was vastgesteld dat beide partners wilsbekwaam zijn.

De Pompestichting onthoudt zich vooralsnog van commentaar op de situatie van het stel.

Volg het kort geding hier via de Twitterlijn van onze verslaggever Harm Graat of via de hashtag #tbs.

Tweets by HarmGraat