Volledig scherm
Jolanda heeft de lift gekregen van Johan Mooibroek (links) en René Kooymans van United Care. Vrijdagochtend kreeg ze meteen instructie over het gebruik. Foto Theo Kock

Jolanda uit Winterswijk heeft nu een eigen tillift

WINTERSWIJK - Jolanda te Poelje hoeft in geval van nood de hulp van politie en ambulance niet meer in te roepen: sinds vrijdagochtend heeft ze de beschikking over een eigen, mobiele tillift.

United Care, leverancier van hulpmiddelen, heeft de Winterswijkse een tillift gegeven. Officieel tweedehands, maar eigenlijk gloednieuw, want het hulpmiddel is alleen voor demonstraties gebruikt.

Spierziekte
Johan Mooibroek van United Care las in deze krant het verhaal van de door een spierziekte gehandicapte Winterswijkse, die al enkele keren door politieagenten en ambulancemedewerkers is geholpen toen ze was gevallen en niet meer overeind kon komen. Voor dergelijke noodgevallen was in wooncomplex 't Wamelink een mobiele tillift beschikbaar. Die verdween, omdat zorgverlener Siza zich uit Winterswijk terugtrok. Vier andere zorgaanbieders wilden de afgeschreven tillift ook niet overnemen.

Regels
Volgens de regels kan Jolanda geen mobiele krijgen, omdat er in haar slaapkamer al een vaste lift aan het plafond hangt. René Kooijmans van United Care snapt die regels wel, hij verwijt de gemeente Winterswijk ook niets. „Die regels zijn leidend, maar er is een verschil tussen de praktijk en die regels.”

Enquête
Het zou het meest handige zijn als ergens in wooncomplex 't Wamelink, waar meer behoeftige gehandicapten en ouderen wonen, weer zo'n mobiele tillift klaar stond voor algemeen gebruik. Volgens de regels wordt zo'n tillift echter alleen aan een persoon gegeven. Jolanda's vader heeft de gemeente Winterswijk al eens om een lift gevraagd. „Ik kreeg te horen dat ik dan eerst een enquête moest houden. En ik moest ook het onderhoud verzorgen.”

Over dat laatste gaat Te Poelje nog met Winterswijk in gesprek. daarover hoeft hij zich volgens de medewerker van United Care geen zorgen te maken. „Het is eigenlijk een nieuwe lift, nauwelijks gebruikt. Als de accu regelmatig wordt opgeladen kan er niets mee gebeuren. En als er wat is kunt u altijd bellen. Jolanda kan hier jaren mee vooruit.”