Volledig scherm
Frans Thomassen bij het orgel van de Calixtusbasiliek. © Jan van den Brink

Jubilerende Frans kent orgel uit 1926 maar al te goed (video)

GROENLO - Frans Thomassen (52) bespeelt zondag het Adema-orgel in de Calixtusbasiliek in Groenlo ter gelegenheid van zijn jubileum als organist. Een orgel dat hij van binnen en van buiten kent.

Dat is niet zo vreemd, want Thomassen werkte drie jaar voor het bedrijf dat het orgel in 1993 in de Calixtuskerk plaatste. En maakte zo mee dat het uit 1926 daterende instrument uit een te slopen kerk in Amsterdam naar Groenlo verhuisde.

Dirigent en organist
De Doetinchemmer is 40 jaar organist en sinds 1996 veel te vinden in Lichtenvoorde, waar hij tevens dirigent is. Maar voor zijn jubileum wijkt hij graag uit naar de basiliek in Groenlo. „Het is een van de weinige orgels die niet door Joseph, maar door zijn broer Sybrand Adema gebouwd is. Die zat meer in het onderhoud, en haalde allerlei spullen uit ateliers in Brussel en Parijs, en dat hoor je.”

Koren
Het concert is zondag vanaf 14.30 uur in de Calixtus-basiliek in Groenlo. Medewerking hierbij wordt verleend door het R.K. Herenkoor Lichtenvoorde aangevuld met leden van het Lichtenvoords Mannenkoor en het koor Gaudio. In het orgel-solo klinken werken van Widor, Saint-Saëns en Guilmant.

Bekijk en beluister Frans in actie op het orgel.

via YouTube Capture