Volledig scherm
In Groesbeek wordt 22 hectare wijn verbouwd.

Jurgensfonds steunt bouw Wijnbouwcentrum Groesbeek

GROESBEEK/NIJMEGEN -Het Anton Jurgensfonds uit Nijmegen steunt de bouw van het Wijnbouwcentrum in Groesbeek.Het fonds wil niet meer zeggen dan dat het om een 'significante investering' gaat.

Het centrum kost in totaal 1,5 miljoen. Met de bouw, aan de Mansberg, werd vorige week begonnen. Straks werken hier 60 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ambitie
Het Wijnbouwcentrum heeft als ambitie het hart van de wijncultuur in Nederland te worden. Met een kelder van 600 vierkante meter waar de wijnen van gaarden uit Groesbeek, Wageningen, Dodewaard en mogelijk andere plaatsen gemaakt worden. Er komt een ontmoetingsruimte, een laboratorium waar analyses plaatsvinden en een studiecentrum voor onderzoek naar nieuwe, voor het Nederlandse klimaat geschikte, druivenrassen. Ook worden er opleidingen verzorgd. Het Wijnbouwcentrum moet in augustus klaar zijn.

Voortschrijdend inzicht
Met de bouw van het centrum werd later begonnen dan de bedoeling was. „We hebben het plan voor het wijnbouwcentrum tien jaar geleden gemaakt", zegt Verhoeven. „Er moesten door voortschrijdend inzicht zaken aangepast worden. In eerste aanleg dachten we aan een wijnkelder. Nu wordt het een wijnbouwcentrum. Met die aanpassingen moet je het vergunningencircuit door. Dat duurt even."

Wijnhoeve De Colonjes heeft 13 hectare wijn: in heel Groesbeek gaat het om 22 hectare.

200 aanvragen
Het Anton Jurgensfonds werd in 1925 in het leven geroepen door Anton Jurgens met als doel 'het verhelpen en voorkomen van materiële en immateriële noden, in het bijzonder van economisch zwakkere mensen'. Sinds tien jaar richt het fonds – gevestigd aan de Kwakkenberg in Nijmegen – zich op arbeidsparticipatie. Er komen jaarlijks 200 aanvragen binnen. Tussen de 15 en 18 worden er gehonoreerd.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
0-1
VitesseVIT
away logo