Jurroen uit Elst weigerde dienst, terwijl Miranda uit Wijchen zich juist vrijwillig meldde: ‘Tegen het doden op commando’

serie einde dienstplichtDeze zomer is het 25 jaar geleden dat de opkomstplicht voor dienstplichtigen in Nederland werd opgeschort. Bij 17-jarige jongens en meisjes ploft vandaag de dag nog wel de brief van inschrijving op de deurmat, maar zij hoeven niet meer op te komen voor militaire training. Dat was vroeger wel anders. De Gelderlander blikt in deze serie wekelijks terug op die bijzondere tijd.

7 reacties

 • W. Loeffen

  1 jaar geleden
  ,,Totaalweigeren, wat de echte kerels deden, dat durfde ik niet. Wat een bullshit.. echte mannen gingen wel. Ik ben van 83-5, een mooie tijd gehad als ordonnans. Ik wilde als kvv-er bijtekenen, maar kon niet op dezelfde lokatie, Menno van Coehoorn in Arnhem, blijven. Heb daar goede dingen geleerd, waar ik nog profijt van heb. Er zijn maar enkele naar het front gemoeten, maar stoer melden dat je weigeraar bent geweest... staat goed op je palmares..... zielig..
 • Pedro Kantor

  1 jaar geleden
  Dienstweigeraars zijn mensen die wel de voordelen en geneugten van een moderne maatschappij wilden hebben, maar niet bereid waren om deze te verdedigen als het puntje bij paaltje kwam. En het was toen niet zo zoals nu dat het leger ingezet werd puur en alleen om een wit voetje bij Amerika te behalen, er lag een massaal Sovjet leger klaar in de DDR om hierheen te komen. Niet willen dienen? Dan ook geen stemrecht of recht op uitkeringen. En natuurlijk ook dienstplicht voor vrouwen.
 • John Bluhmen

  1 jaar geleden
  Met de handen in de zak. Langs de lijn held...
 • bart verplak

  1 jaar geleden
  Activisten? Slapjanussen. Nijmegen is ruggengraatloos aan het verdampen.
 • A I Anders

  1 jaar geleden
  Dit is zo'n principiële kwats. Alles wat hij uit zijn nek lult is kwats. Zelf was ik van lichting 62-2 en heb niets meegemaakt , ondanks de toen heersende Nieuw Genua kwestie, wat hij hier verkondigd.Heb er van geleerd, maar heb nooit het doden op commando gekregen. ,