Volledig scherm
© De Gelderlander

Justitie: Huissense neparts moet drie ton terugbetalen aan patiënten

ARNHEM/ HUISSEN -Het Openbaar Ministerie wil dat de Huissense neparts Fred B. zijn voormalig patiënten bijna drie ton terugbetaalt wegens oplichting. Kerngezonde mensen maakte hij wijs dat ze ernstig ziek waren. Dat bleek donderdag in de rechtbank van Arnhem, waar de financiële afwikkeling van zijn strafzaak centraal stond.

Vorig jaar werd de 54-jarige B. al veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. Tegen die uitspraak ging hij in hoger beroep, dat nog moet voorkomen.

Diagnoses
De Huissenaar doet zich jarenlang voor als dermatoloog, verricht medische handelingen en schrijft illegaal medicijnen voor. De massagesalon van zijn ex-partner bouwt hij om tot een medisch centrum, waar hij zich profileert als ‘medical doctor’ en diverse diagnoses stelt.

Kankerwerende matjes
Zo diagnosticeert hij een 65-jarige vrouw uit Arnhem met borstkanker. Hij stelt een behandeling in China voor, waarvan de kosten 60.000 euro bedragen. De vrouw gaat akkoord en vertrekt samen met B. naar China, waar zogenaamd kankerwerende matjes in de borsten worden geplaatst.

Second Opinion
Als de praktijken van de Huissenaar enige tijd later aan het licht komen, gaat de Arnhemse voor een secondopinion naar het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Daar blijkt dat ze nooit kanker heeft gehad, ook worden geen kankerwerende matjes in haar lichaan aangetroffen. Ze blijkt één van de vele slachtoffers van B. te zijn.

Niet aanwezig
Volgens de officier van justitie moet de neparts nu de kosten die zijn patiënten maakten, terugbetalen. B. was niet aanwezig in de rechtbank. „Aan het werk”, zo verklaarde zijn raadsman. „Op financieel gebied kan hij zijn hoofd amper boven water houden, daarom is hij nu voortdurend aan de slag.” De advocaat van B. vindt dat de eerst het hoger beroep moet worden afgewacht: „Stel dat de man dan wordt vrijgesproken van oplichting. Dan vervalt ook de terugbetaalsanctie.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.