Volledig scherm
Inbrekers beschikten over de code van een Zutphens depot van de Dienst Justitiële Inrichtingen, waardoor ze wapens van gevangenbewaarders buit konden maken. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Justitievakbond pleit voor eigen bewaking wapenopslag na roof in Zutphen

ZUTPHEN/ OTTERLO - Wapenopslagplekken moeten te allen tijde door eigen personeel worden bewaakt en niet door particuliere beveiligingsbedrijven. Dat vindt Justitievakbond Juvox.

Criminelen konden vorige maand urenlang ongestoord hun gang gaan tijdens de roof van 25 dienstpistolen en 450 kogels bij een depot van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in Zutphen. Een deel van de gestolen dienstwapens is dinsdagochtend gevonden tijdens een inval bij een bungalow in Otterlo.

Voorzitter Marcel Smit van de justitievakbond stelt dat de dieven daarbij de code van het alarmsysteem hebben verkregen. ,,Dat doet vermoeden dat ze hulp hebben gehad van het beveiligingsbedrijf of een medewerker van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Het kan ook zijn dat een medewerker onder druk is gezet.”

Zware eisen

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt dat locaties van het DJI worden beveiligd door een externe partij. ,,Deze beveiligers voldoen aan alle eisen”, verzekert woordvoerder Eveline Petit. ,,De eisen zijn even zwaar als voor onze eigen mensen."

Smit van de justitievakbond heeft zijn twijfels over de beveiliging van de wapens van justitie in Zutphen op het moment van de roof. ,, Vanwege bezuinigingen heeft Justitie een particulier bedrijf ingehuurd. Er was geen fysieke beveiliger aanwezig. Die werken op afstand en als het alarm afgaat komen zij in actie.”

Opgeschroefd

Inmiddels is de beveiliging van allerlei wapenopslagplekken in de regio opgeschroefd. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid wil daar niet veel over kwijt. ,,Daar waar nodig zijn maatregelen genomen”, zegt woordvoerder Petit. Om welke maatregelen het gaat wil ze niet zeggen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Live Voetbal

home logo IJsselmeervogelsIJS
89'
1-1
Go Ahead EaglesGAE
away logo