De horeca moet nog langer dicht blijven in verband met de coronacrisis.
Volledig scherm
De horeca moet nog langer dicht blijven in verband met de coronacrisis. © Paul Rapp

Kaalslag horeca nu land op slot blijft, faillissement dreigt voor ‘tot wel 40 procent’

De scholen blijven dicht en uit eten gaan, kan nog niet. De maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan, blijven een maand langer van kracht. Dat maakt het kabinet volgens Haagse bronnen dinsdagavond bekend. De Gelderse horeca verwacht harde klappen en rekent op talloze faillissementen.

Ook na volgende week maandag  blijft thuiswerken de norm, blijven scholen en horeca dicht en moeten mensen anderhalve meter afstand houden. Het kabinet maakt vanavond tijdens een persconferentie de details bekend.

Dat de maatregelen verlengd zouden worden, viel te verwachten. De druk op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen is erg groot. Het langer in stand houden van de beperkingen kan voor veel horecabazen echter een financiële strop beteken.

Quote

In het gunstigste geval zal 15 tot 20 procent van de bedrijven het loodje leggen nu ze langer dicht blijven

Sander Wind , Koninklijke Horeca Nederland

Begrip

Dat zegt Sander Wind van het Arnhemse restaurant FortVier. Hij is ook voorzitter van de afdeling Gelderland van Koninklijke Horeca Nederland. Bij deze afdeling zijn tweeduizend bedrijven aangesloten. Volgens Wind is er begrip voor de maatregelen, maar is de impact er niet minder door: ,,In het gunstigste geval zal 15 tot 20 procent van de bedrijven het loodje leggen nu ze langer dicht blijven, maar mogelijk zelfs 30 tot 40 procent.”

Robbie Welling, voorzitter van de Koninklijke Horeca in Doetinchem en eigenaar van stadscafé Simons in Doetinchem, krijgt dezelfde signalen. ,,Dadelijk blijkt dat we in plaats van één maand, twee of drie maanden zonder inkomsten zitten. Dan wordt de situatie bij menig horeca-exploitant kritiek.”

Watertrappelen

Johannes van de Bent van pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg bij Nijmegen stelt dat ‘het pijn gaat doen’. ,,Als je het aantal besmettingen en doden ziet, dan kan er geen ander besluit genomen worden. Maar voor de horeca is het nu wel watertrappelen geblazen. De onzekerheid is groot. 

,,Dit vraagt iets van de ondernemers, dit vraagt om reserves. Maar die moet je wel hebben. Er zijn bedrijven die hebben net geïnvesteerd voor het zomerseizoen. Dan drogen je reserves snel op. Dat het pijn gaat doen, is duidelijk. Dit gaat bedrijven kosten.”