Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © foto ricardo smit

Kabinet wil landelijk verbod op varend ontgassen

DEN HAAG/NIJMEGEN - Tankschepen mogen binnenkort niet meer varend de laatste restjes chemische stoffen uit hun ruimen de lucht in blazen. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een landelijk verbod op varend ontgassen.

Eerder bleek uit onderzoek van De Gelderlander dat schepen regelmatig op de Gelderse rivieren hun tanks ontgassen. Bemanning, omwonenden en het milieu worden daardoor blootgesteld aan giftige stoffen. 

Provinciaal verbod

De provincie Gelderland heeft deze praktijken al in 2018 verboden, maar in de praktijk bleek dit moeilijk te handhaven. Bovendien geldt het verbod volgens minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat niet op de grote rivieren. Zij is voorstander van een internationaal verbod, om te voorkomen dat schepen in andere landen alsnog hun ruimen ontgassen in de lucht.

Ontgassen is nodig voordat andere stoffen in de tanks geladen kunnen worden. Het meest worden schepen ontgast tussen de havens van Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam. Op dit moment is het al niet meer toegestaan te ontgassen in dichtbevolkt gebied en bij bruggen en havens.

Zes landen moeten instemmen

De Tweede Kamer wil dat het verbod deze zomer ingaat, bleek eerder. Of dat haalbaar is kan de minister nog niet zeggen. Het verbod is opgenomen in het internationale scheepsafvalstoffenverdrag CDNI, waaraan ook Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland deelnemen. Als al die landen het verdrag hebben geratificeerd, treedt het verbod in werking. In Luxemburg is dit onlangs gebeurd.

Schepen die na het verbod hun ladingdampen kwijt willen, moeten straks gebruik maken van speciale ontgassingsinstallaties. Het is de bedoeling dat er meer van deze installaties komen, maar dat is niet alleen de verantwoordelijkheid van de overheid maar ook van het bedrijfsleven, zei Van Nieuwenhuizen vorig jaar. Tot nog toe waren er te weinig plekken om alle tankers te kunnen bedienen. Schippers en verladers kunnen er ook voor kiezen te varen met steeds dezelfde lading waardoor ontgassen niet nodig is. Dat gebeurt nu ook al.