Volledig scherm
© Flip Franssen

'Kantine onder het bloed' bij massale vechtpartij tijdens Germania-SCH

GROESBEEK – De bekerwedstrijd van het tweede zaterdagelftal vande Groesbeekse voetbalvereniging Germania tegen SCH 5 uit Nijmegen is zaterdagmiddaguitgemond ineen veldslag. Als gevolg daarvan zijn tweespeler van Germania naar het ziekenhuis vervoerd, met vermoedelijk een gebroken neus en een gebroken oogkas.

De wedstrijd escaleerde toen Germania op het sportpark van Germania aan de Nijmeegsebaanvan een 1-4 achterstand terugkwam naar 3-4. Volgens een woordvoerder van Germania werd een van hun spelers rond dat momenttegen het hoofd geschopt door een speler van SCH toen hij ten val kwam.

Klappen
Van beide teams gingen spelers zich daarmee bemoeien. Over en weer vielen vervolgens harde klappen. 'Toen enkele spelers van SCH in de gaten kregen dat een supporter van Germania de escalatie aan het filmen was sloeg de vlam helemaal in de pan', aldus de lezing van Germania. De jeugdige supporter werd daarop door een viertal spelers van SCH achterna gezeten en vluchtte volgens getuigende naast het voetbalveld gelegen crossbaan op.

Barkrukken
Omdat de jongen voor hen onvindbaar was 'vlogen' ongeveer vijftienspelers en supporters van SCH de kantine van Germania in. Zeprobeerdenachter de bar te komen, aldus dekantinebeheerder. Hij hieldhen tegen om naareigen zeggen zijn personeel te beschermen maar ving daardoor wel ook klappen. Er werd vervolgensmet bierglazen gegooid en barkrukken geslagen. De barman zegt uiteindelijkontzet te zijn door supporters van SCH.

Tegen de tijd dat de politie arriveerde waren de spelers van SCH alweer naar Nijmegen vertrokken. Volgens getuigen zou een van hen hevig bloeden aan zijn pols.

Schrik
Bij Germania zit de schrik er goed in. Supporters aan de bar zeiden zaterdagmiddag nog nooit zoiets te hebben meegemaakt. 'Dit heeft niets met voetballen', zegt een van hen. De kantine zat onder het bloed en is inmiddels geschrobd, net als dehele stoep voor de kantine. Het glaswerk is opgeruimd.

De spelers van Germania zeggen niet meer tegen SCH te zullen spelen.

Aanhoudingen
De politie kan nog niet zeggen of er aanhoudingen zijnverricht, maar doet welonderzoek.

Achter de rug
Volgens supporters van SCH die ook in Groesbeek aanwezig waren is dit de derde vechtpartij binnen zes wedstrijden van dit team van SCH. "We hebben het nodige achter de rug maar ging de laatste jaren goed. Ook met dit elftal", zegt SCH-voorzitter Wim Oteman daarover. Hij vindt het erg dat SCH weer betrokken is bij een geweldincident. "Zo'n escalatie is slecht voor de naam van van club. Ik ben hier helemaal niet blij mee."

Niet toegestaan
Over de vechtpartij in Groesbeek kan hij weinig zeggen. "Ik weet niet wat er gebeurd is. Ik heb nog niemand gesproken. Ook onze spelers niet. Maar onze voetballers moeten zich gedragen en geweld is al helemaal niet toegestaan. Niet op het veld en niet in de kantine. Dus ik keur af wat ze hebben gedaan. Maar ik weet niet wat de rol van Germania is geweest."

SCH 5 is volgens Oteman een veteranenelftal met voetballers van boven de veertig, wellicht aangevuld met een of meer jongere spelers. Of er SCH-spelers gewond zijn geraakt kon hij niet zeggen.