Volledig scherm
Woonboten in de Kraaijenbergse Plassen bij Cuijk.

Katwijk in beeld voor woonboten in Maas-Waalkanaal

NIJMEGEN -De acht woonarken in het MaasWaalkanaal in Nijmegen- West kunnen mogelijk verplaatst worden naar een waterplas bij Katwijk in de gemeente Cuijk.De gemeente Cuijk is bereid hiervoor het bestemmingplan voor de Kraaijenbergse Plassen aan te passen. In de plas bij Katwijk liggen al geruime tijd zes woonarken. Cuijk wil dit aantal ophogen.

De gemeente Nijmegen is bereid de kosten van de planwijziging te betalen.

In de maag
Nijmegen zit al geruime tijd in de maag met de woonarken in West. Hun ligplaats aan het kanaal is niet meer verzekerd door een uitspraak van de Raad van State in 2015. Maximaal mogen ze hier nog drie jaar blijven liggen. De uitspraak van de Raad van State was afgedwongen door bedrijven rond het kanaal. Zij vreesden namelijk dat hun bedrijfsvoering op de lange termijn mogelijk belemmerd zou kunnen worden door handhaving van de woonfunctie langs het kanaal.

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft overigens na een onderzoek vastgesteld dat de woonboten in het kanaal op een risicovolle plek liggen.

Alternatieven
Nijmegen heeft de woonarken tientallen jaren gedoogd. De gemeenteraad vindt daarom dat Nijmegen 'verplicht' is alternatieven te vinden voor de woonbootbewoners. GroenLinks eiste onlangs er dat er in maart helderheid voor de bewoners moet zijn over hun toekomst. Volgens wethouder Bert Velthuis is die garantie niet te geven. De Cuijkse bestemmingsplanwijziging vergt meer tijd. Omwonenden daar kunnen ook nog altijd een bezwaar indienen.

Als tweede alternatief heeft Nijmegen een overplaatsing van de woonboten naar de nog te graven plas De Waaijer in de Waalsprong. Die plas is ook pas over enkele jaren klaar.

Niet verplicht
Volgens Velthuis is de gemeente ondanks het lange gedogen niet verplicht bij te dragen in een verplaatsing of uitkoop van de woonboten.