Volledig scherm
De afslag naar Ede-Noord en Barneveld op de A30. © Cord Otting

Knooppunt A30-A1 hoog op file-irritatielijst ANWB

BARNEVELD - De aansluiting van de snelweg A30 (Ede-Barneveld) op de A1 bij Barneveld staat op 5 in een landelijke lijst van knelpunten in het wegennet die deze week is gepubliceerd door de ANWB. De lijst is samengesteld op basis van input van 4.000 ANWB-leden.

De gemeente Barneveld en de Regio FoodValley pleiten al enige tijd bij de regering voor renovatie van het verouderde knooppunt, tot nu toe zonder succes.

Verschil
Opvallend genoeg staat het knooppunt niet in de File Top 50 van het ministerie van Infrastructuur. 'Hieruit blijkt dat sprake is van een aanzienlijk verschil tussen ervaren en gemeten oponthoud', aldus de ANWB. De weggebruikers ervaren de hinder volgens hen als ernstiger dan op basis van cijfers te verwachten zou zijn. Een woordvoerder zegt niet aan te kunnen geven hoe vaak het knooppunt bij Barneveld is genoemd.

Niet waterdicht
De ANWB tekent bij de ranglijst verder aan dat het onderzoek niet waterdicht is. Het is niet uitgesloten dat de lijst door belangengroepen is beïnvloed, stelt een woordvoerder. Zo'n 10 procent van de reacties kwam uit Gelderland, het op drie na hoogste van alle provincies. Utrecht volgt daarna met 375 reacties.

N-wegen
In beide provincies is ook een aantal N-wegen uit de Vallei-regio genoemd. Het gaat om de Rijnbrug in de N233 bij Rhenen en de afstelling van verkeerslichten op de provinciale weg N224 in Ede en de N781 (Mansholtlaan) in Wageningen.

Ook de afstelling van verkeerslichten in het centrum van Veenendaal heeft het overzicht gehaald.