Volledig scherm
Tanks kwamen op 7 november 2006 een loopbrug brengen.

Knuffelkraker Titus gruwelt van 'commercieel' Fort Pannerden

DOORNENBURG - De ontruiming van Fort Pannerden op 7 en 8 november 2006 staat Titus Sijses tien jaar later nog helder voor de geest.Alsof het gisteren was, vertelt hij vanaf zijn huidige adres in Krakow, Polen.

Er was die dag sprake van enorm machtsvertoon, met tanks die bruggen kwamen aanvoeren voor over de gracht rondom het Doornenburgse bolwerk. Zo verschafte de ME zich toegang tot het monument.

Boegbeeld
Dat was in 2000 gekraakt door een groepje van vijftien mensen, waarvan Sijses er een was. Als mediawoordvoerder werd hij hun boegbeeld. De krakers behoedden het fort voor verval, leidden er mensen rond en waren geliefd in de buurt. Ze hadden het imago van knuffelkrakers. Sijses weet nog dat op de dag van de ontruiming twee schoolklassen kwamen scanderen dat de krakers moesten blijven.

Herkraak
Na de ontruiming was Sijses nog betrokken bij de herkraak die eind november begon en die ongeveer een maand duurde. Tot in 2008 de restauratiewerkzaamheden begonnen bleef hij met anderen nog als beheerder. Daarna woonde hij op verschillende adressen. In 2010 kwam hier het kraakverbod. Hij ging naar Polen omdat zijn vriendin daar vandaan komt. Sijses werkte er als reisagent en wil er ecologisch gaan boeren.

Open
Het fort is sinds dit jaar open voor publiek. Maar Sijses, die niet zo kapot is van het commerciële karakter ervan, is nog niet gaan kijken.

Een uitgebreid interview met Titus Suijses in De Gelderlander, editie Betuwe van dinsdag 8 november, als e-paper te lezen via krant.gelderlander.nl

Volledig scherm
Titus Sijses. © Daria Hermann