Volledig scherm
De Koepel in Arnhem. © Hans Broekhuizen/DG

Koepelgevangenis mogelijk centrum van kunst en cultuur

ARNHEM - De voormalige koepelgevangenis in Arnhem is in beeld als toekomstig centrum voor cultuur, kunst en theater, met ruimte voor ateliers, horeca en wonen.

Wethouder Cultuur Gerrie Elfrink juicht deze ontwikkeling van harte toe.

Noodopvang
„Het plan werd in de wacht gezet nadat de regering besloot om van De Koepel tijdelijk een noodopvang voor asielzoekers te maken", vertelt ontwikkelaar Frank Donders. Hij broedt al geruime tijd op een nieuwe functie voor de voormalige penitentiaire inrichting 'De Berg' aan de Wilhelminastraat in Arnhem.

BOEi
Partners bij de planvorming zijn de Stichting Atelierbeheer SLAK, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en de Stichting BOEi, landelijk ontwikkelaar voor de restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed.

„Met de deelname van BOEi aan het project zijn we erg blij", benadrukt Elfrink. „We hebben daar goede ervaringen mee. Ze hebben onlangs van ons de oude steenfabriek van Meinerswijk overgenomen." BOEi is ook betrokken bij de herbestemming van de voormalige gevangenis 'De Blokhuispoort' in Leeuwarden.

Reserve
Het gemeentebestuur van Arnhem is in gesprek met het Rijksvastgoedbedrijf over de herbestemming. Donders: „Alles is afhankelijk van de vraag of de rijksoverheid het gebouw in reserve wil houden met het oog op toekomstige opvang van vluchtelingen. Als het roer om gaat, komt ons plan in beeld."

Ongewenste leegstand
Elfrink benadrukt dat ongewenste leegstand moet worden voorkomen. Hij komt op korte termijn met een ontwikkelvisie voor De Koepel. „Op het gebied van maatschappelijke doeleinden en cultuur is veel mogelijk."