Koerdische Mevan (29) zoekt de man die haar als 5-jarige vluchteling in Zwolle een rood fietsje gaf

De van oorsprong Koerdische Mevan Babakar (29) is op zoek naar een hulpverlener die in de jaren negentig werkzaam was in het azc in Zwolle. Ze plaatste een oproep op Twitter maandagmiddag in een laatste poging de man te vinden. ,,Ik wil hem bedanken voor de enorme menslievendheid en de fiets die hij me cadeau gaf", vertelt Babakar, vlak voordat ze weer teruggaat naar haar huidige woonplaats Londen.

Ze is momenteel in Zwolle op zoek naar meer aanwijzingen om de man te vinden. ,,Ik zat in de bibliotheek maar ik kon geen informatie vinden en niemand wist iets, vandaar dat ik in een soort laatste poging een oproep op Twitter plaatste.”

Dat had vele retweets en een groot aantal likes ten gevolg. En mogelijk al wat gerichtere aanwijzingen. Moeder Gulala Rashid gaf telefonisch vanuit London nog de weinige informatie die zij zich kon herinneren. ,,Het kamp zat net buiten Zwolle, vlakbij een afkickkliniek", aldus moeder die destijds 31 jaar was. ,,En we konden te voet het centrum van Zwolle in.” Wat de functie van de gezochte hulpverlener precies was is onduidelijk. ,,Ik weet niet zeker of hij een manager was of dat hij allerlei klusjes deed. Hij had wel een bijnaam onder de vluchtelingen, we noemden hem ‘aap’. Maar toen ik hem wat beter leerde kennen vroeg hij me dat niet meer te doen.”

Read here the English version of this article

Volledig scherm
Mevan Babakar is in Zwolle om een hulpverlener die in de jaren negentig werkzaam was in het AZC in Zwolle te vinden die haar menslievendheid toonde en als afscheidscadfeau een grote, glimmende rode fiets gaf. ,,Ik wil hem gewoon bedanken.” © Frans Paalman

Dat de band tussen moeder Gulala, dochter Mevan (destijds 5 jaar oud) bijzonder was blijkt wel uit het feit dat de man hen uitnodigde om Kerst te komen vieren bij hem thuis, toen zij op het punt stonden om het Zwolse vluchtelingenkamp te verlaten. ,,Dat was zo bijzonder menslievend van hem", zegt Babakar. ,,Toen hij me die grote, glimmende rode fiets gaf. Dat was het mooiste wat me in die donkere, moeilijke tijd kon overkomen. Daar wil ik hem voor bedanken.” 

Bergen

Volledig scherm
De hulpverlener uit het AZC in Zwolle waar Mevan Babakar naar op zoek is. © Eigen foto

De weinige informatie die ze heeft, zou haar mogelijk kunnen helpen hem te vinden. ,,Hij heet mogelijk Ab, moet toentertijd midden 50 of 60 jaar zijn geweest en woonde buiten Zwolle in een soort boerderij met een grote kas. Hij was getrouwd en had volgens mijn moeder twee zoons. Die woonden destijds niet thuis. Wij zaten van 1994 tot 1995 in het kamp en zijn daarna naar Bergen aan Zee verhuisd. Van daaruit zijn we uiteindelijk in Groot-Brittannië verhuisd, naar Londen.”

Wie meer informatie heeft voor Mevan Babakar en haar moeder kan contact opnemen met de redactie van de Stentor. De contactgegevens van Mevan zijn bij de redactie bekend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.