Volledig scherm
Arnhemse Sonsbeek Piet. © Mariska Hofman/DG

'Kom als gekleurde piet naar sinterklaasintocht'

Arnhem - De Arnhemse Lobke Wessels (35) roept iedereen op zaterdag als gekleurde piet naar de intocht van Sinterklaas in Arnhem te komen.

Haar vriend maakt een flyer waarin ouders en kinderen worden opgeroepen hetzelfde te doen. „Die ga ik op basisscholen hangen. Het is tijd voor een statement. Er zijn al zo'n tien mensen in mijn omgeving die mee willen doen."

Thuisblijven
Wessels las zaterdag in deze krant dat 'mensen die bezwaar hebben tegen bruine pieten maar beter thuis moeten blijven'. Het waren woorden van Bram van der Worp, voorzitter van de stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz. Wessels: „Zo'n uitspraak is toch ongelofelijk? Het is juist een feest voor iedereen. Ik vind het spannend om dit te doen, want ik krijg ook veel weerstand. Mensen zijn heel intolerant als het om dit onderwerp gaat."

Spijkerkwartier
Wessels wil opkomen voor haar donkere medemens. Ze woont in het Spijkerkwartier. Een wijk met veel verschillende culturele achtergronden. „Tot een paar jaar geleden heb ik nooit stil gestaan bij Zwarte Piet. Nu staan er mensen op die zeggen dat zij zich gekwetst voelen. Dat wij dat gevoel niet hebben, komt omdat we geen slavernijverleden hebben."

Lees het hele interview met Lobke Wessels in de papieren De Gelderlander van dinsdag, editie Arnhem e.o., of via onze e-paper.