Volledig scherm
De schutterskoningen en -koninginnen poseerden voor de foto's in 's-Heerenberg. © Theo Kock

'Koninklijk' honderdtal op de foto in 's-Heerenberg (video)

's-HEERENBERG - Op en rond de trap van huis Bergh stond zaterdagmiddag een bijzonder gezelschap.

Alle schutterskoningen, -koninginnen en -keizers uit de Achterhoek en Liemers werden op de foto gezet. Net als vijf jaar geleden werd het koninklijke gezelschap geportretteerd door dagblad De Gelderlander.

Waardering
Volgens redactiechef Erik Meuleman gebeurt dat uit waardering voor de bijzondere positie die de schutterijen in de samenleving innemen. „Jullie zijn de smeerolie in de dorpen en voor alle activiteiten. Wij willen recht doen aan wat jullie allemaal doen."

Officiële tenue
Het was niet zomaar een groepsportret - alle koningen en koninginnen was gevraagd om in hun officiële tenue te komen. Dus met sjerp en kroon, in avondjurk en smoking, al dan niet behangen met de medailles en andere versierselen die bij de functie horen.

De lokale omroep REGIO8 maakte een reportage over de vrolijke bijeenkomst. Deze video is hieronder te bekijken.

Donderdag staat de foto in de Gelderlander, editie Achterhoek/Liemers. Te zien zijn ongeveer honderd schutterskoningen, knuppelkoninginnen, ruitenkeizers en jeugdkoningen.

Huis Bergh in ’s-Heerenberg werd zaterdagmiddag overspoeld met koningen en koninginnen. Een honderdtal hoogwaardigheidsbekleders van regionale schutterijen werden door dagblad De Gelderlander op de gevoelige plaat vastgelegd.