Volledig scherm
Kees van Blokland wordt omringd door jeugdleden van Shot. © William Hoogteyling

'Koninklijke' Van Blokland verslaafd aan het spelletje

Kees van Blokland (60), aftredend voorzitter van volleybalvereniging Shot, opent op wedstrijddagen in Culemborg vaak de sporthal, om de deuren 's avonds weer te sluiten.

Hoe bent u bij Shot terechtgekomen?
„De dokter adviseerde mij om te gaan sporten, omdat ik heel snel groeide. Ik moest uitkijken dat ik niet krom zou gaan lopen. Uiteindelijk kwam ik terecht bij volleybal, dat bleek voor mij de juiste sport. Ik raakte verslaafd aan het spelletje. Ik ben ik al meer dan veertig jaar lid.”

Wat heeft u in die tijd voor de club betekend?
„Ik werd al snel wedstrijdsecretaris, dat heb ik vijftien jaar gedaan. Toen speelde ik nog in het eerste team. Daarna deed ik twee jaar niets. Toen er vanwege problemen een nieuw bestuur moest komen, heb ik samen met enkele ploeggenoten het voortouw genomen. Ik was zeventien jaar voorzitter. Ik ben nog steeds scheidsrechter en geef training.”

Is er in al die tijd veel veranderd?
„Sinds een jaar of vijf ligt het beheer van de kantine niet meer in handen van de gemeente. Dus richtte ik samen met de andere sportclubs in de hal de Stichting Kantinebeheer Culemborg op. Sinds vorig jaar is het beheer van de hele hal in handen van de clubs. Dat alles had veel voeten in de aarde, maar het is ons samen gelukt het voor elkaar te krijgen.”

Waar bent u het meest trots op?
„Op de promotie van het eerste mannenteam naar de tweede divisie, eind vorig seizoen. Tien jaar geleden speelde onze hoofdmacht op dat niveau, maar die ploeg viel uit elkaar omdat er geen trainer meer was. Ineens speelde ons eerste team in de eerste klasse, vier niveaus lager. We hebben ons toen gefocust op de jeugd. Een paar jongens die bij de mini's instroomden, spelen nu in de tweede divisie. Geweldig.”

Voor alle inspanningen werd u vorige week koninklijk onderscheiden.
„Ik had verwacht dat er vanuit het bestuur iets zou worden geregeld, maar niet dat het een lintje zou zijn. Ik had niets door, ook niet toen ik aankwam en de hele kantine vol zat. Heel bijzonder.”

Legt u het werk nu neer?
„Ik blijf bestuurslid en scheidsrechter. Ook zit ik nog in een paar commissies. Mijn schoonzoon (Willem Hustinx, red.) is nu voorzitter. Het blijft in de familie.”

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan op dg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!