Volledig scherm
© DG

Kritiek op junkfood voor ondervoede kinderen in Rijnstate

ARNHEM -Artsen, natuurvoedingsadviseurs en het Voedingscentrum vinden het onjuist dat ziekenhuis Rijnstate junkfood aanbeveelt voor ernstig zieke kinderen die risico lopen op ondervoeding.

In een folder van Rijnstate, met vestiging in Arnhem, Velp en Zevenaar, staat dat ernstig zieke kinderen als tussendoortje een broodje frikandel, een rolmops, een saucijzenbroodje, een gevulde koek, M&M's, een pannenkoek of Snickers zouden kunnen eten.

Update
Deskundigen die zich verenigd hebben in de landelijke Stuurgroep Ondervoeding vinden dat advies achterhaald. „Het lijkt mij tijd voor een update van dat beleid", zegt kinderarts Koen Joosten van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. „Wij zijn er als stuurgroep blij mee dat Rijnstate aandacht vraagt voor ondervoeding, maar we vinden dat het op gewicht krijgen of houden van een kind beter op een gezonde manier kan gebeuren."

Infecties
Natuurvoedingsadviseurs klaagden afgelopen week op internet over het voedingsbeleid van Rijnstate. Daarna zette het ziekenhuis een verklaring online. „Ondervoeding bij kinderen heeft ernstige gevolgen. Zij hebben grotere kans op infecties, slechtere wondgenezing, liggen langer aan de beademing en liggen gemiddeld langer in het ziekenhuis. Daarnaast heeft ondervoeding nadelige gevolgen voor de groei en ontwikkeling van kinderen. In Nederland is ongeveer 10 procent van de kinderen bij opname ondervoed."

Schijf van vijf
Kinderarts Koen Joosten adviseert het ziekenhuis te putten uit de schijf van vijf. „En als er dan één of twee keer per week iets ongezonds gegeten wordt, is dat ook niet erg. Daar biedt de schijf van vijf ruimte voor."

Nodig
Volgens Rijnstate kan junkfood bij zieke kinderen juist gezond zijn, omdat het precies is wat het lichaam op dat moment nodig heeft. „Wanneer kinderen ziek zijn, is hun behoefte aan energie en eiwit vaak verhoogd. Vaak zijn voedingsmiddelen nodig die een hoge concentratie hebben aan energie (calorieën) en eiwit, zoals candybars of suikerbevattende vruchtenkwark. In deze omstandigheden kan een candybar of een pannenkoek dus 'gezond' zijn, het zieke kind heeft immers behoefte aan energie en eiwit.”

Het voedingscentrum bevestigt dat bij ondervoeding het van belang is dat het kind voldoende energie en eiwit binnenkrijgt. „Maar dan liever door yoghurt- en melkdranken, smoothies of een boterham met kaas, dan door koek of chocolade.”