Volledig scherm
Een buurtbewoonster kijkt in Gennep uit op de oudbouw van Pantein die verdwijnt. © Ed van Alem

Kritiek op noodgebouw voor demente ouderen in Gennep

GENNEP - Familie van demente ouderen en personeel van Pantein uiten harde kritiek op het plan van de Boxmeerse zorgstichting Pantein om in Gennep tientallen demente ouderen begin 2017 opnieuw jarenlang onder te brengen in een noodgebouw bij zorgcentrum Norbertushof. Zoiets zou niet meer mogen, vinden familieleden en medewerkers met wie De Gelderlander gesproken heeft.

De teleurstelling was dan ook groot toen ze van de zomer hoorden van wéér een noodgebouw. Deze hulpbehoevenden verblijven nu al, even verderop, in een semi-permanent woonzorggebouw in de wijk Op de Logte. Dit gebouw, in Gennep in gebruik sinds voorjaar 2008, is verkocht en moet voor 1 april afgebroken zijn.

Blokje om
Momenteel hebben de 33 bewoners met dementie in hun tijdelijke woonunits nog een binnentuin en een zogeheten loopcircuit waardoor ze zelf in het gebouw nog 'een blokje om' kunnen. In het plan voor een nieuwe rechthoekige blokkendoos van twee bouwlagen met 24 eigen zit/slaapkamers ontbreekt dit. Zo'n binnentuin en loopcircuit worden volgens familie en personeel als zeer prettig en noodzakelijk ervaren voor het welbevinden van de bewoners, die al een broze gezondheid hebben. 'Dat geeft een gevoel van vrijheid en toch veiligheid.'

Prettige woonomgeving
Bij Pantein zeggen ze dat 'een prettige woonomgeving voor bewoners het uitgangspunt is'. Ook in het nieuwe gebouw, dat zo'n vijftien jaar moet blijven staan in Gennep. „We hebben het plan in september voor een eerste keer aan medewerkers en familieleden gepresenteerd. Daar hebben we waardevolle feedback op gekregen", zegt een woordvoerster.

Pantein zegt op basis hiervan 'nog een keer serieus' het eigen plan te bekijken. Of dat inhoudt dat de bewoners met aanpassingen alsnog 'meer bewegingsruimte' krijgen, is nog onduidelijk.