Volledig scherm

Kunstgras Montferland blijft in gebruik

DIDAM - De kunstgrasvelden bij voetbalclubs in Montferland blijven in gebruik.De gemeente gaat ze niet sluiten, maar wacht het nieuwe onderzoek naar gezondheidsrisico's van kunstgrasvelden af.

Na een uitzending van televisieprogrammaZembla, vorige week woensdag, over mogelijke gezondheidsrisico's bij spelen op kunstgrasvelden, is er bij veel clubs in Nederland onrust ontstaan. De uitzending ging over kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat.

Vertrouwen
Bij alle Montferlandse kustgrasvelden - drie bij DVC'26, een bij MvR en een bij SV Loil - is het bewuste materiaal gebruikt.

Montferland verwijst in de brief naar het standpunt van het Rijksinstuut voor Volksgezondheid (RIVM), dat momenteel geen reden ziet om te stoppen met spelen op deze velden. Een standpunt, dat volgens Montferland gedeeld wordt door de GGD- Noord- en Oost-Gelderland. De gemeente wijst er op dat ook de KNVB en de Vereniging Sport en Gemeenten hun vertrouwen hebben uitgesproken.

Brief
'Op grond van deze informatie van vier gezaghebbende organen hebben wij besloten op dit moment de conclusie over te nemen dat er gevoetbald kan worden op de Montferlandse kunstgrasvelden', aldus de gemeente in een brief aan de sportclubs.

In opdracht van het ministerie van VWS wordt er nu door het RIVM een onderzoek uitgevoerd, waarvan de uitslag voor het eind van het jaar bekend is. Afhankelijk van de uitkomst neemt de gemeente al dan niet maatregelen.