Volledig scherm
ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. © Hans Broekhuizen/DG

Kunststudenten gaan onderzoek doen 'voor de samenleving'

ARNHEM - Studenten van kunsthogeschool ArtEZ gaan zich in de masterfase van de studie bezighouden met onderzoek ten behoeve van de samenleving. Zo moet kunst meer dan voorheen een bijdrage gaan leveren aan de oplossing van sociale, economische, politieke en culturele vraagstukken.

De op de kunstenaar zelf gerichte bachelorfase is bedoeld om kunstenaars het vak te leren. De masterfase die daarna komt wordt vervolgens op de buitenwereld gericht: de kunstenaar moet bedenken hoe zijn of haar werk de samenleving ten goede kan komen.

Garduate school
Als eerste kunsthogeschool van Nederland heeft ArtEZ al zijn masteropleidingen nu ondergebracht in een graduate school, waarbinnen het onderzoek en het onderwijs gecoördineerd worden. In september is Nishant Shah aangetreden als decaan om er leiding aan te geven.

„Bij ArtEZ werd al wel aan kunsteigen onderzoek gedaan, maar onbewust. Het werd eigenlijk niet als zodanig herkend”, zegt Shah, die ook hoogleraar is in het Duitse Lüneburg. Kunstenaars kunnen volgens hem een belangrijke rol spelen bij het menselijk houden van de door technologie en globalisering beheerste samenleving.