Volledig scherm
Verscholen in het groen ligt een nieuwe ruïne van de toekomst. Planten zullen de blokken en palen overwoekeren, bezoekers kunnen picknicken op een omgevallen pilaar.

Kunstwerken moeten bewoners Waalsprong lokken

NIJMEGEN -De Waalsprong is op de helft.Nog zeker tien, misschien wel vijftien jaar zal er gebouwd worden. Maar hoe lok je mensen naar die nieuwe stad in wording? Hoe laat je de mensen de kracht van dit nog lege (woon)gebied zien?

Aan de hand van tijdelijke kunstprojecten, denkt wethouder Bert Velthuis.

Ontwerpen
Deze week presenteerde hij tien kunstontwerpen voor het Hof van Holland rond het fort Beneden Lent en de Bongerd, het gebied dat vrijwel aansluit aan de nevengeul. „Via de kunst kunnen mensen dit gebied al gaan ervaren. Het is een kans voor nieuwsgierige bewoners om nu al je eigen weg te zoeken in deze toekomstige woonwijken. Meestal plaatsen we kunst achteraf, als een wijk voltooid is. Hier doen we dit dus aan de voorkant."

Kruis
Voor het kunstproject is de naam bedacht van Hof van HolLANDArt. Volgens Velthuis is het als een 'kruis op een berg'. „Als je zo'n kruis tijdens een wandeling in de verte ziet, dan wil je altijd naar die top. Naast dat kruis staan. Dat verwacht ik dus straks ook van die kunstwerken in de Hof van Holland."

Selectie
Voor het kunstproject meldden zich zestien kunstenaars aan. De uiteindelijke keus voor de tien werken, is gemaakt aan de hand van een publiekstemming en een selectie door een vakjury. Niet alleen kunst moet op korte termijn zorgen voor reuring. Eind september riep Velthuis al op met ideeën te komen voor tijdelijke activiteiten bij de nevengeul.

Volledig scherm
Een tekening in het grasveld simuleert een plattegrond van een gebouw. Het kunstwerk blikt vooruit, oogt als een opgraving over 100 jaar.
Volledig scherm
Stapeling van zeven enorme houten blokken, gemaakt van de houten toegangsbrug naar het fort. Het hout draagt de geschiedenis van dit fort met zich mee.
Volledig scherm
Een ingegraven graafmachine verwijst naar verandering. En graafmachines spelen in de Waalsprong een belangrijke rol.
Volledig scherm
Een ‘scorebord’ dat actuele informatie geeft over de flora en fauna. Van het aantal steenuilen tot het voorkomen van bittervoorn, steur, libellen en vlooienkruid. Zo leert elke leek over de natuur hier.
Volledig scherm
Het ontwerp Altijd Lente: een boerderij, een kas, een bloeiende kersenboom en een bankje. Bovenop een bergje. Het staat voor de Bongerd achter de nieuwe kade Lentse Warande.
Volledig scherm
Het agrarisch verleden van het dorp Lent staat centraal in ‘Parfumatorium’. Met name de geur van de bloemen in Lent wordt benadrukt.
Volledig scherm
Zes karakteristieke vruchten uit de tuin van Hof van Holland als bakens op het dak van een boerderij. Ze symboliseren de vruchtbaarheid van het landgoed hier.
Volledig scherm
Een oude zwarte Waalsteen verwijst naar een oeroud religieus ritueel in het prehistorisch tijdperk. Het is een ‘verzonnen’ , maar wel voorstelbaar verhaal.