Volledig scherm
Repetities voor de nieuwe voorstelling van Kwatta. foto Gerard Verschooten

Kwatta op tour met nieuwe jeugdvoorstelling Sneeuwvlinders

NIJMEGEN - Met de nieuwe jeugdvoorstelling Sneeuwvlinders probeert het Nijmeegse theatergezelschap Kwatta grote wereldproblemen met humor te benaderen.

Het gezelschap gaat vanaf vrijdag op tour en treedt op ruim veertiglocaties op. Het is voor het eerst dat het gezelschap hiervoor samenwerkt met de van oorsprong Nijmeegse theatermaker Eran Ben-Michaël (33).

Afkomst
Hij is de regisseur van de muzikale voorstelling, waarin twee vriendinnen van verschillende afkomst vanuit hun achtergrond ingaan op het 'anders zijn in de samenleving'. „Het onderwerp is actueler dan ooit. Nederland verandert, maar dat 'vreemde' in de samenleving lijken veel mensen eng te vinden. Daarom is er veel weerstand tegen nieuwkomers. Aan de andere kant is de prognose wel dat in 2050 ruim dertig procent van onze inwoners een kind van gemigreerde ouders is. We kunnen die verandering dus niet negeren”, vertelt Ben-Michaël.

Nieuw genre
Op luchtige en humoristische wijze probeert de regisseur in te gaan op dit serieuze onderwerp. De voorstelling is een combinatie van toneel en stand-up. Daarmee brengt Kwatta naar eigen zeggen een nieuw genre jeugdtheater op de planken in Nederland. Ben-Michaël: „Er spelen slechts twee actrices in, die zowel spelende scènes opvoeren als vertelscènes. Bij die vertelscènes stellen ze bijvoorbeeld ook vragen aan het publiek. Het is een stijl die ik vaker hanteer om maatschappelijke thema's aan te snijden, maar bij jeugdtheater gebeurt het nog niet.”

Trailer
De voorstelling wordt opgevoerd in de Kwattatrailer: een reizend theater waar zestig kinderen in het publiek kunnen zitten. Daarmee toert het gezelschap door het land. De theatervoorstelling is bedoeld voor kinderen vanaf acht jaar. Meer informatie en speeldata zijn te vinden op kwatta.info.

Lees een uitgebreid verhaal in De Gelderlander van donderdag 13 oktober of in onze e-paper.