Volledig scherm
Ontreddering na het ongeval in Duiven. © Roland Heitink

Lagere straf Duivenaar voor dodelijk ongeval op Vergertlaan

ARNHEM/ DUIVEN - Een 34-jarige man uit Duiven is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur. Ook mag hij vier jaar lang geen gemotoriseerd voertuig besturen.

De Duivenaar veroorzaakte 16 juni 2013 onder invloed van veel alcohol een verkeersongeluk, waarbij een 34-jarige man uit Arnhem overleed. Dat was zijn bijrijder en beste vriend.

Wodka-cola
Liefst acht wodka-cola en nog een paar potten bierhad de Duivenaar volgens getuigen op, voordathij rondje door Duiven gaat racen. Hij zou met hoge snelheid door de straten van Duiven hebben gescheurd, en daarbij zelfs eenillegale straatrace hebben gehouden.

Ter hoogte van de Vergertlaan in Duiven verliest hij de controle over het stuur. De auto slaat over de kop klapt en raakt te water. Omstanders redden de Duivenaar uit de auto, voor zijn bijrijder komt de hulp te laat. Hij overlijdt door verdrinking.

Hoger beroep
Zowel de Duivenaar als het Openbaar Ministerie (OM) gingin hoger beroep tegen de straf vantwee jaar cel en een rijontzegging van vier jaar wegens dood door schuld.

De advocaat-generaalbetoogde twee weken geleden ter zitting dat er sprake was van doodslag, een zwaardere strafkwalificatie.De Duivenaar vond zijn straf juist te hoog.

Die heeft met de lagere straf deels zijn zin gekregen. Volgens het gerechtshof is er onvoldoende bewijs om te spreken van doodslag, de man heeft het ongeluk niet opzettelijk veroorzaakt.

Roekeloos
Wel vindt het gerechtshof dat de man zich uiterst roekeloos heeft gedragen. Het is nog onbekend of het OM in cassatie gaat.