Volledig scherm
BNN-programma #BOOS is een grote hit op Youtube. © Youtube

Laura en Simone ‘weggepest’ bij Happy Italy na uitzending #BOOS (video)

ARNHEM - Laura Boesveld (24) en Simone van ’t Hoog (23), serveersters bij restaurant Happy Italy in Arnhem, zijn niet zo happy. Na hun deelname aan het BNN-programma #BOOS, waarin ze na elf maanden werken fooi eisten van hun werkgever, worden ze bijna niet meer ingeroosterd.

Wanneer ze wel werken, moeten ze vervelende klusjes opknappen.

„We worden als zondebok behandeld”, vertelt Simone. „Ik had wel verwacht dat het management van Happy Italy Arnhem onze deelname aan #BOOS niet zo leuk zou vinden, maar ze gedragen zich nu erg negatief. Dat had ik niet aan zien komen.”

De aflevering van het BNN-programma werd ruim een week geleden opgenomen en verscheen donderdagavond op YouTube. Het filmpje is inmiddels een grote hit.

Geen fooi
Laura nam ruim drie weken geleden contact op met BNN. De reden: net als Simone werkt ze al elf maanden bij de Arnhemse vestiging van de restaurantketen, maar tot dan toe hebben ze nog nooit fooi ontvangen. Dat geldt overigens voor alle werknemers. Ondanks herhaaldelijk aandringen bij hun werkgever. „Altijd was er iets. Dan moest het hoofdkantoor nog even dit doen of nog even dat. Een collega van ons is zelfs naar het juridisch loket gestapt, maar zij konden ook niks voor ons betekenen. In een groepsapp kwam #BOOS ter sprake, waarna Laura een brief heeft gestuurd naar het programma.”

Zware diensten
Na de opnames zijn de serveersters bijna niet meer ingeroosterd en krijgen ze de vervelendste klusjes toebedeeld. „Laura werkte bijna elke avond, maar is sindsdien nog meer één keer ingepland”, vertelt Simone. „Normaal staat ze in de bediening, maar dit keer stond ze op het rooster als bladenloper. Je sjouwt dan heel de dienst met dienbladen. Erg zwaar werk. Bovendien hield het restaurantmanagement haar de hele avond in de gaten. Op kleine foutjes spraken ze haar direct aan.”

Simone heeft vrijdagavond (vanavond) haar eerste dienst sinds het restaurantbezoekje van #BOOS. Ook zij staat als bladloper ingepland.

15 cent per uur
De twee zijn niet ontslagen, maar hun contract loopt wel bijna af. „In januari. We hebben het idee dat het management denkt: 'We geven ze de kutklusjes, zodat ze uit zichzelf weg gaan'. Het is alsof ze ons wegpesten, ja.”

Hun fooi hebben ze, mede dankzij de tussenkomst van BNN, inmiddels wel binnen. Laura ontving een dag na het programma 75,50 euro. Simone kreeg voor bijna 700 uur werken zo’n 100 euro fooi. Omgerekend 15 cent per uur. „Dat het bedrag zo laag is, maakt me weinig uit. Het gaat me vooral om het principe: je hoort gewoon de fooi te krijgen die je verdient.”

Geen spijt
Ondanks de negatieve reactie van haar werkgever, heeft Simone geen spijt van haar deelname aan #BOOS. „We staan en stonden in ons recht. Ik ga kijken hoe het vanavond gaat tijdens mijn dienst. Daarna beslis ik of ik er nog wil werken.”

De Arnhemse vestiging van Happy Italy wilde vrijdagmiddag niet reageren en verwees door naar het hoofdkantoor Happy Management BV. Het hoofdkantoor was zowel per e-mail als telefoon onbereikbaar.