Volledig scherm
Jozef van den Berg, kluizenaar in Neerijnen. © Raphaël Drent

Legendarische kluizenaar Jozef nog altijd bezorgd om de wereld

NEERIJNEN - Jozef van den Berg stopte plotseling als poppenspeler, hij werd geroepen door God. Hij leeft nu al 25 jaar als monnik en kluizenaar. Sindsdien lijkt weinig veranderd, maar er is juist veel veranderd, zegt hij in een interview in De Gelderlander.

Hij maakt zich zorgen om de wereld. „De wetenschap heeft bijna aangetoond dat God niet bestaat.”

'Arkje vol heiligen'
Van den Berg leeft in Neerijnen in een uitgebouwde theaterkist van een meter of twee bij vier, behangen met iconen, verwarmd door houtvuur, verlicht door kaarsen. Een klein arkje vol heiligen, noemt hij het zelf.

Paradijs
Hij krijgt geregeld bezoek. Ook van mensen die vragen hoe ellende in de wereld kan bestaan als God bestaat. Aan het bestaan van God heeft hij trouwens in al die jaren nooit getwijfeld. „Dat is het grote mysterie: dat je de mens vrijheid gééft, en je dan deze wereld krijgt. We worden tot in het oneindige bemind, en toch hebben we een wereld die heel moeilijk is. Hij heeft ons het paradijs gegeven, maar we zijn het verloren.”

Voorstellingen
Jozef van den Berg (1949) ging tussen 1977 en 1989 hij met verschillende voorstellingen de hele wereld over: New York, Berlijn, Parijs. Zijn laatste voorstelling was Genoeg Gewacht, op 14 september 1989 in De Singel (Antwerpen). Sinds 1991 leeft hij als kluizenaar.

Een interview met Jozef van den Berg is te lezen in In De Gelderlander van zaterdag 12 november, als e-paper te downloaden via krant.gelderlander.nl

Bekijk hier de trailer van de documentaire Ik speel niet meer over Jozef van den Berg.

De film 'Ik speel niet meer' kreeg een goede kritiek in Skrien: 'een innemende observatie over het leven en de religieuze opvattingen van een theatermaker waarin de stilte wordt omarmd zonder te vervallen in karikaturen'.