Volledig scherm
William Hoogteyling

'Les is goed, maar probeer jouw verhaal te drummen' (video)

TIEL - Voor hem is drummen als lopen; het gaat vanzelf. Olaf Fase van slagwerkgroep Slagerij van Kampen nam in een workshop in het Tielse cultuurcentrum Twentietoe zaterdag tientallen luisteraars mee in zijn verhaal. "Wat staat er in een boek? En hoe vertelt een zangeres een verhaal? Juist, met woorden. Als drummer gebruik ik geen woorden, maar ik kan wel een verhaal vertellen."

Meer dan 40 deelnemers luisteren aandachtig als Olaf Fase tips, ervaringen en technieken deelt.

Open monden
Maar zodra hij achter zijn drumstel kruipt, worden alle ogen groter en valt hier en daar een mond open. Hij laat zien dat hij niet voor niets speelde in de musical Zorro en met artiesten als Waylon en Jacqueline Govaert.

Met volle kracht en en maximaal volume verplaatsen zijn handen zich vliegensvlug over de toms, snares, hihats en de ride. Er klinken strakke ritmes en onverwachtse variaties.

'Vrijuit drummen'
Al tipt de drummer van Slagerij van Kampen zijn pupillen om goed te oefenen, zijn boodschap behelst meer. „Als jochie kreeg ik ook gewoon les, moest ik de technieken leren beheersen. Dat is hartstikke goed, maar er is wel meer dan dat. Op de dagen dat ik deed waar ik zin in had, lekker vrijuit ging drummen, had ik er het meeste plezier in. Op een instrument kun je heel goed je agressie kwijt, of je kunt juist iets heel vrolijks drummen. Je kunt met je drumstel een verhaal vertellen."

Lees meer over Olaf Fase en zijn workshop in De Gelderlander, editie Rivierenland, van maandag 31 oktober, of via onze e-paper.

Volledig scherm
DG
Volledig scherm
DG
Volledig scherm
William Hoogteyling
Volledig scherm
William Hoogteyling
Olaf Fase van slagwerkgroep Slagerij van Kampen leert al drummend de kneepjes van het slagwerkvak aan kinderen in Tiel.