Volledig scherm
Schets van de Lidl-distributiehal die nu in Waddinxveen gebouwd wordt. Overbetuwe wil graag dezelfde vorm gevelplaten, zodat de 500 meter lange loods beter aansluit bij de 'buurhal' van Nabuurs/Heinz/Mars.

Lidl komt met 500 meter lange hal naar Park 15

OOSTERHOUT - Er komen nog twee gigantische loodsen op Park 15 bij Oosterhout.Blikvanger langs de snelweg wordt de maar liefst 500 meter lange distributiehal van Lidl. De distributiehal Nabuurs/Heinz, die naast de hal van de Lidl komt, is al bijna klaar.

De loods van de Lidl wordt vrijwel geheel zelfvoorzienend op het gebied van energiebehoefte. Grondwarmte zorgt via vloersystemen voor verwarming en koeling van de droge opslagruimtes en het kantoor.

Windmolens
Voor de elektra die nodig is voor koeling en vriesruimtes, wordt gebruik gemaakt van één van de vier windmolens die op Park 15 nog moeten komen. Een flink deel van het dakoppervlak wordt volgelegd met zonnepanelen. Door op het terrein ook een enorme batterij te plaatsen, moet Lidl ook op zon- en/of windloze dagen een heel eind komen met het koelen en invriezen van producten.

Donkergrijze kleur
Over de aankleding van de gevels moeten Lidl en de Overbetuwse welstandscommissie nog wel een robbertje vechten. Lidl wilde een egaal donkergrijze kleur, met af en toe ter onderbreking een groot bloemkozijn; een raam dat iets uit de gevel steekt. Maar daar steekt welstand een stokje voor: veel te massaal voor zo'n 500 meter lange wand langs de snelweg A15. Daarom wordt specifiek gevraagd om in de stijl van de distributiehal ernaast die al bijna afgebouwd is – van Nabuurs/Heinz – driekleurige platen te hanteren.

Nieuwe huisstijl
Lidl wil dat eigenlijk niet, omdat het niet bij de nieuwe huisstijl voor distributiecentra past. De welstandscommissie kijkt naar het nu in aanbouwde zijnde Lidl-distributiecentrum in Waddinxveen: panelen in drie tinten grijs. Een ontwerp waarvoor Lidl meteen het stempel akkoord in Overbetuwe kan krijgen. Lidl denkt hier nu over na. Het Oosterhoutse distributiecentrum wordt het 167e van Lidl wereldwijd.

Goedkeuring
Het ontwerp voor een 3de mega-distributiehal op Park 15 heeft inmiddels wel de goedkeuring van welstand gekregen. Deze komt niet pal aan de snelweg te liggen, maar 'iets naar achteren'; tegen de Nabuurs/Heinz-hal aan.