Volledig scherm

'Lindenholt en Dukenburg krijgen eigen politieke partij'

NIJMEGEN -De Nijmeegse stadsdelen Dukenburg en Lindenholt moeten een eigen politieke partij krijgen.Daarvoor gaat de 76-jarige Miel Couvee uit de Dukenburgse wijk Zwanenveld zich hard maken.

Couvee wil met die nog op te richten politieke partij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

Gemeenteraad
"Niemand van de 39 leden van de Nijmeegse gemeenteraad komt uit Dukenburg of Lindenholt. Deze stadsdelen lijken niet te bestaan voor de huidige politieke partijen. Ze laten de belangen van 40.000 inwoners van de stad links liggen", aldus Couvee.

Stemmen
Voor een raadszetel zijn 2.000 stemmen nodig. "Met 40.000 inwoners moeten we die makkelijk kunnen halen", stelt de Zwanenvelder. Hij wijst erop dat Dukenburg volgens hem vergrijst en verloedert.

Besluiten
"De gemeenteraad neemt belangrijke besluiten over sluiting van ons jongerencentrum en bijvoorbeeld de komst van de skaeve huse (vaak asowoningen genoemd, FH) in Dukenburg. En er is veel onrust in Dukenburg over het betaald parkeren in Zwanenveld. Maar over dat alles hoor je nauwelijks iemand in de raadzaal."

Peilen
Couvee gaat de komende maanden bij bewoners van de twee stadsdelen peilen of ze op de lijst van een nieuwe partij willen staan. Een volgende stap is de partij oprichten. Voor een verbinding met een bestaande politieke partij voelt Couvee niets. "Ik wil de belangen van onze stadsdelen verdedigen. Of iemand links, rechts of van het midden is, doet niet ter zake."

Arnhem
Uniek is een stadsdeelpartij niet. Zo kent Arnhem het in 1997 opgerichte Zuid Centraal, dat zich jarenlang sterk maakte voor de belangen van de bewoners van Arnhem-Zuid. De partij zit sinds 1998 onafgebroken in de gemeenteraad en leverde ook een wethouder. Op dit moment telt de fractie twee leden. In juni veranderde de partij haar naam in Arnhem Centraal. Dit om aan te geven dat ze zich voortaan wil richten op heel Arnhem.