Volledig scherm
Kermis in Huissen, eind september. Foto Erik van 't Hullenaar

Lingewaard kan weinig doen aan terugloop kermis

HUISSEN - De trend van hard achteruithollende kermissen in kleine dorpen is volgens de gemeente Lingewaard moeilijk om te buigen. Wel denkt de gemeente voortdurend na over verbeteringen.

Burgemeester en wethouders van Lingewaard antwoorden dat op vragen van de VVD.

Investering
De VVDsloeg alarm na de najaarskermis van Gendt. Daar stonden volgens de liberalen weinig attracties en wat er stond was vaak verouderd. Een van de vragen was of de gemeente staangeld kan verlagen, zodat kaartjes goedkoper kunnen worden gemaakt. Volgens de gemeente kan dat wel maar zal het weinig helpen. Wethouder Theo Janssen: „Grote, spectaculaire attracties vergen een grote investering. Op een kleine kermis haal je die er niet uit."

Verlies
Zelfs de grootste kermis van Lingewaard, die van Huissen, is niet groot genoeg. Lingewaard voelt de terugloop in de portemonnee. De laatste jaren wordt verlies geleden. Lingewaard wijst erop dat ook grote kermissen zoals Tilburg bezoekersaantallen en dus inkomsten zien teruglopen.

Andere data
De VVD stelt voor om met data te schuiven, omdat sommige kermissen nu in de zomervakantie vallen. Volgens B en W liggen de meeste data bij traditie vast. Zo is in Angeren de kermis altijd op de eerste zondag van augustus. In dit geval wordt wil de gemeente toch kijken of dit een andere dag kan worden. Dit omdat het in Angeren direct merkbaar is als de kermis samenvalt met de Huissense Dag.