Volledig scherm
Eén van de gebouwen met achterstallig onderhoud ligt aan de Loostraat in Bemmel. © DG

Lingewaard komt in actie tegen verpauperde gebouwen

BEMMEL/ HUISSEN - Lingewaard gaat op termijn optreden tegen verpauperde gebouwen en terreinen. De gemeente wil een welstandsnota aanpassen zodat het mogelijk wordt om op te treden tegen vastgoedeigenaren die geen onderhoud plegen aan hun gebouwen.

De gemeente heeft alvast vier panden op de korrel, waarvan die aan het Mariaplein in Haalderen de bekendste is. Daar sloot een supermarkt in 2002 de deuren. Sindsdien staat het gebouw te verkrotten. Er zaten krakers in en er waren plannen voor appartementen, maar die komen niet van de grond.

Dokterspraktijk
Een soortgelijk verhaal geldt voor de witte villa aan de rotonde Herckenrathweg-Loostraat in Bemmel, ooit een dokterspraktijk.

Deze gebouwen bieden geen fraaie aanblik en kunnen bovendien gevaar opleveren. De gemeente heeft momenteel echter geen wettelijke mogelijkheid om handhavend op te treden. De algemene plaatselijke verordening bijvoorbeeld, bevat geen voorschriften hierover.

Nota
Daarom gaat Lingewaard in de nieuwe welstandsnota het niet plegen van onderhoud specifiek benoemen als aspect waartegen kan worden opgetreden.

De welstandsnota moet op nog meer punten worden aangepast. Naar verwachting zal de raad deze eind 2017 vaststellen. Wethouder Theo Janssen: „We proberen eigenaren ook in gesprekken in beweging te krijgen maar als dat niet lukt hebben we dit middel dus achter de hand.”