Volledig scherm
foto ANP

Lingewaard wil tijdelijke huizen voor vluchtelingen

BEMMEL - Net als buurgemeente Overbetuwe, wil Lingewaard semipermanente huizen bouwen voor vluchtelingen met een verblijfsstatus. Geen barakken, maar woningen die qua uitstraling niet voor reguliere nieuwbouwwoningen onderdoen.

Corporaties hebben aangegeven dat ze de komende jaren niet genoeg huizen meer beschikbaar hebben. Reguliere nieuwbouw zou pas na 2018 klaar zijn.

Boete
In dat geval riskeert Lingewaard dat het de taakstelling niet haalt en daarvoor dan een boete krijgt. Tijdelijke woningen kunnen sneller gerealiseerd worden. Ze blijven hooguit tien jaar staan.

Locaties
Lingewaard kiest ervoor om de tijdelijke huizen neer te zetten in nieuwbouwprojecten die al op stapel staan. Dit zou de integratie bevorderen. Deze projecten worden versneld opgestart. Zo kan tegelijk aan de behoefte van lokale woningzoekenden worden voldaan, die anders langer op een woning moeten wachten.

Aantal
Verder wordt gesproken met particuliere vastgoedeigenaren. De gemeente denkt aantallen woningen en locaties voor de jaarwisseling in beeld te hebben.