Volledig scherm
Patrick Kathmann en Lisanne de Jonge. Foto: Erik van 't Hullenaar

'Lisanne speelt in de eredivisie dankzij clubman Patrick'

Zonder hem was basketbalclub Batouwe waarschijnlijk nog steeds een onbeduidend rayonclubje geweest en zou haar basketbalcarrière nooit zo goed van de grond zijn gekomen. International Lisanne de Jonge dankt veel aan clubman Patrick Kathmann.

„Je moet het natuurlijk vooral zelf doen als topsporter, maar zonder Patrick was ik waarschijnlijk niet de speelster geworden die ik nu ben”, vertelt de 21-jarige Nijmeegse.

Tweede vader
Kathmann, haar eerste coach, groeide uit tot 'tweede vader'. „Ik heb altijd met zijn dochter Yordi in een team gespeeld. Als haar vriendinnetje kwam ik vaak bij ze over de vloer. Nu nog regelmatig. Patrick behandelt me als zijn eigen dochter. Zit ik minder lekker in mijn vel, dan kan ik bij hem terecht voor een luisterend oor en opbeurende woorden.”

Erelid
De 50-jarige Kathmann, sinds vorig jaar erelid, is vrijwel dag en nacht bij de Bemmelse basketbalclub te vinden. Hij bekleedde er allerlei functies en introduceerde het eredivisie-basketbal in Bemmel. De Jonge: „Zonder eredivisie naast de deur is het maar de vraag of ik ooit vol voor een basketbalcarrière was gegaan. Patrick maakte dat mogelijk.”

Of het nu bij Batouwe is of bij Oranje, Kathmann zorgt ervoor dat het de speelsters aan niets ontbreekt. „Alles is tot in de puntjes verzorgd, waardoor wij ons alleen maar hoeven te focussen op basketballen. Mensen als Patrick zijn de pijlers onder een club. Pas als ze wegvallen, komt het besef dat ze ontzettend belangrijk werk doen.”

Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium. Daarom gaat De Gelderlander naar die clubhelden op zoek. Ken jij zo'n held? Nomineer hem of haar dan op dg.nl/clubheld. Dan worden ze misschien wel de clubheld van het jaar en wint de vereniging € 10.000!