Volledig scherm

LVCNET wil dekkend wifi-netwerk in heel Land van Cuijk

CUIJK - De coöperatie LVCNET wil een wifi-netwerk in het hele Land van Cuijk. Het bedrijf wil hotspots aanleggen op plekken waar veel mensen komen en daarna wellicht het netwerk uitbreiden.

Ook wil LVCNET een glasvezelnetwerk in de regio uitrollen. „We onderzoeken de mogelijkheden", zegt LVCNET-voorzitter Hugo Bens.

Drukke plekken
Een wifi-netwerk heeft als voordeel dat gebruikers van een smartphone of een tablet geen gebruik hoeven te maken van een 3G- of 4G-netwerk, waardoor het gebruik van internet op telefoon of tablet goedkoper wordt. „We willen op plekken waar veel mensen komen wifi-hotspots aanleggen. Het gaat dan om winkelgebieden, scholen, parkeerplaatsen, gemeenschapshuizen en andere openbare gebouwen. Wanneer de techniek het toelaat, kan het uitgebreid worden naar een dekkend wifi-netwerk."

Wifi-hotspots
Bens geeft de gemeente Boekel als voorbeeld. Daar zijn door Boekelnet al wifi-hotspots aangelegd. Omdat de mogelijkheden nog worden onderzocht, weet Bens niet hoe een Land van Cuijks wifi-netwerk eruit zal zien. "Het is niet duidelijk of het netwerk alleen voor glasvezelklanten beschikbaar komt, of dat het voor iedereen opengesteld kan worden."

LoRaWan
Een andere mogelijkheid die door LVCNET wordt onderzocht, is de aanleg van een dekkend LoRaWan-netwerk. LoRaWan is een open en gratis netwerk van routers waarmee apparaten op een eenvoudige wijze kunnen worden gekoppeld aan het internet. Het is geschikt om data uit te wisselen zonder gebruik te hoeven maken van 3G, 4G of wifi. Sensoren in ondergrondse afvalcontainers geven nu al via het LoRaWan-netwerk een seintje aan de gemeente als de bakken vol zijn.

LVCNET denkt in december met een eindrapportage te komen. Een raadsvoorstel zal dan, is de verwachting, in februari door de vijf gemeenteraden besproken worden. De raden moeten zich garantstellen voor de aanlegkosten.Die garantstelling heeft LVCNET nodig om een lening te krijgen.