Volledig scherm
Ozcan Akyol © ANP

Man aangehouden voor bedreiging Gelderlander-columnist Özcan Akyol

Een 30-jarige man uit Amsterdam is maandagochtend opgepakt voor bedreiging van Gelderlander-columnist Özcan Akyol uit Deventer. De politie doorzocht het huis van de Amsterdammer.

Programmamaker Özcan Akyol werd vorig jaar op 14 juli middels diverse tweets op Twitter met onder andere de dood bedreigd. Ook zou de man gedreigd hebben om zijn dochtertje iets aan te doen. Deventenaar Akyol deed aangifte van de doodsbedreigingen, waarna de politie een onderzoek instelde naar een anonieme Twitteraar.

Om achter de gegevens van de anonieme Twitteraar te komen werd via Google een rechtshulpverzoek in Amerika gedaan. Een paar weken geleden ontving de recherche gegevens waarmee de identiteit van een 30-jarige man uit Amsterdam werd achterhaald. 

De Amsterdammer werd vanmorgen aangehouden en door de politie is een doorzoeking in zijn woning gedaan. Daarbij zijn goederen in beslag genomen. Politiewoordvoerder Chantal Westerhoff kan niet vertellen waar het om gaat.

Doodsbedreiging

Deze man wordt verdacht van het plaatsen van dreigende tekst op Twitter waarin hij Akyol heeft getagd en hem onder andere bedreigd met de dood. 

Akyol wordt regelmatig anoniem door mensen digitaal benaderd en door hen bedreigd, belasterd, beledigd of gediscrimineerd. Maar de inhoud van deze tweets waren zo bedreigend, dat hij hiervan aangifte deed.

Online bedreigen is strafbaar

Politie en het Openbaar Ministerie nemen bedreigingen via sociale media serieus. Volgens de politie heeft een bedreiging grote impact op het veiligheidsgevoel van het slachtoffer en kan nooit worden uitgesloten of bedreigingen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Het verzenden van dreigtweets of het uiten van bedreigingen op Facebook met bijvoorbeeld wapens is hetzelfde als het bedreigen van een persoon ‘in het echt’ en is strafbaar.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
EINDE
3-0
RKC WaalwijkRKC
away logo
home logo VitesseVIT
EINDE
4-2
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
1-2
FC GroningenGRO
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
3-4
FeyenoordFEY
away logo
home logo Willem IIWIL
EINDE
1-1
FC UtrechtUTR
away logo